Kommer vi att ha kvar några mjölkbönder

Kommer vi att ha kvar några mjölkbönder. Jag tror att skaran kommer att minska kraftigt. Det beror på att Arla nu ska sänka mjölkpriset till bönderna igen. Nu hamnar priset som bönderna får för mjölken på en historiskt låg nivå. Nästa vecka
sänker Arla priset ytterligare, och mjölkbönder i Sverige får nu bara 2,30 kr för en liter mjölk.

Enligt Arla beror prissänkningarna på
att det över hela världen produceras
mer mjölk än vad som efterfrågas på marknaden. Nästan varannan mjölkbonde har övervägt att lägga ner sin produktion, visar en enkätundersökning som Jordbruksverket genomfört.

Visst kanske världsmarknadspriset sjunkit men en stor del av detta beror på bojkotterna och handelshindren som EU infört mot ryssarna. Ska vi behålla landsbygden och det öppna landskapet i Sverige behöver ett livskraftigt jordbruk. Bönderna i norra Sverige har inte samma förutsättningar som sina kollegor i Tyskland och Frankrike främst beroende av klimatet men vi har också bättre djurskydd som inte producenterna i Sverige kompenseras för. Konsumenterna men även handeln måste ta sitt ansvar och handla mera lokalproducerat. I en orolig värld måste man även tänka på livsmedelsförsörjningen.

2 kommentarer

  1. Michael

    I grunden är ju att moderna mjölkbönder tillverkar för mycket mjölk. Tillgången är för stor.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Där har du fel utan vi importerar mjölk där de har ett dåligt djurskydd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.