Kommunfullmäktige i Sorsele har rätt

Kommunfullmäktige i Sorsele har rätt. Folkomröstningar är bara rådgivande och inte minst som VK tycks tro beslutande. En folkomröstning tar inget som helst ansvar för vad som händer i övrigt när det gäller ekonomi eller andra saker som politiken måste ta ansvar för.

För det andra är energipolitiken ett riksintresse och därför är det i grunden ett fel att man kan ha folkomröstning om ett veto som en kommun kan ha ett felaktigt system. Maud Olofsson och hennes alliansregering bär ansvaret för att en förenkling av byggandet av vindkraft blev en flopp, vilket moderaterna ville ha det till

Det var när alliansregeringen tog bort vindkraftverken ur PBL som det blev fel. Har det varit som det borde ha varit skulle det ha varit detaljplaneläggning.

Går vi tillbaka till det som hänt i Sorsele tycker jag fullmäktige gjorde helt rätt som sa ja eftersom det är de som bär ansvar när det går åt helvete. Besviken på våra kamrater i Sorsele som säger nej trots att det stämmer med den energiöverenskommelse som finns och ett ja till ett veto ska ha sakliga motiv och inte jag vill inte ha.

Jag har inte hört några sakliga motiv för att avslå ur riksintressens synpunkt från kommunen. Motståndare säger att man ska följa folkomröstningen men det ska man inte utan följa de lagar som finns. Energipolitik ur riksintresse är inte ett kommunalt intresse utan ett riksintresse. Jag är helt säker på att om vi ska ha vindkraft som en förnyelsebar energi väljer Umeåborna vindkraft före både kol, och kärnkraft.

Jag tror att agerandet från vindkraftsmotståndarna i Sorsele hjälper till att vindkraft inte är en fråga som lokalpolitiker ska besluta om och egentligen är det så för kommunerna ska enbart yttra sig till länsstyrelsen som har att fatta beslut. Jag tycker också se att det är alldeles fel med kommuner av Sorseles storlek där man hoppas att andra ska betala för deras välfärd liksom att skapa jobb som de inte vill ha.

Agerandet i Sorsele visar på att kommunerna är för små för att ett hundra personer ska avgöra ett riksintresse. Överklagandeprocesserna måste ses över för varför ska elkonsumenterna betala detta för all framtid. Det måste bli en kommunreform som ger mer pengar till välfärd och mindre till byråkrati och då måste det bli färre kommuner och färre landsting som ska bli regioner

2 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej Lennart. Jag gillar många av dina inlägg. Inte alla… och inte det här. Vilken insikt har du i vad som håller på att ske i Sorsele där våra ledande politiker är markägare och man skiter totalt i vad som händer med andra!!! Det handlar om 220 m höga snurror några km från några mindre byar.

  Fråga till dig Lennart: Kan man bo kvar i Sappetavan och andra närliggande byar? Kommer de intilliggande turistföretagen att drabbas? Kommer inflyttning/utflyttning/avbefolkning att påverkas i hela södra delen av Sorsele kommun?

  Det är frågor som våra politiker ”håller för öronen för”. Våra politiker har INTE kunnat presentera ett enda gott kommunexempel vad gäller det positiva från vindkraft. Dessutom har man själv tillsammans med Storumans kommun Blaiken med över 100 snurror. 2 Sorselebor jobbar där. Man redovisar inte hur bra detta är för Sorsele kommun!?

  Vad händer om/när staten inser det felaktiga med att subventionera felaktigt placerad tillika olönsam energi? Dras subventionerna in då? Vad händer med ”monstren” då?

  Eftersom våra lokala politiker nu ”tar ansvar” utan att redovisa eller i värsta fall inte förstår vad man tar ansvar för – och nu menar jag helheten – så kanske du kan svara på frågorna jag har ovan. Tacksam för svar från en politiskt kunnig person som värnar att ”Hela Sverige ska leva” eller hur du nu ser på det?!

  Ifall du känner viss avundsjuka att inte få snurror runt Långvattnet så hör av dig till Vattenfall eller annan leverantör. Snurrorna skulle säkert utveckla ditt smultronställe! Kanske de som turistar i Umeå väljer dina/Långvattnets snurror före Älgfarmen (hahahaha). Tänk vilket lyft det skulle vara för den kommunen! Och speciellt dessutom om du som politiker vore markägare. Du skulle visa hur mycket positivt som helst bara för att få igenom en etablering.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag har mycket stor insikt i detta och egentligen allt som har med energi att göra. Dessutom vet jag mer än de flesta hur mycket pengar andra kommuner får betala till Sorsele i kostnadsutjämningen. Jag vet att Sorsele har en egen skattekraft runt 50%

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.