Ingen IS-koppling till masskjutning

Ingen IS-koppling till masskjutning. Nio personer sköts ihjäl i ett köpcentrum i tyska München på fredagskvällen. Man har inte funnit några motiv. Förutom nio dödade skadades 27 personer Polisen beskrev den misstänkte gärningsmannen, som en 18-åring, som en ”ensamvarg”, med psykiska problem. Han var född och uppvuxen i München men var såväl tysk som iransk medborgare.

Man har inte hittat någon koppling till terrorrörelsen Islamiska staten (IS) eller någon annan organisation.

Man har funnit många tidningsurklipp och böcker hemma hos honom om skolskjutningar och skottdåd. Han började skjuta inne på en snabbmatrestaurang och fortsatte inne i köpcentrumet, sedan sprang han genom gallerian och öppnade eld mot flera personer.

Han sköt sig själv i närheten av köpcentrumet efter att ha konfronterats av en civil polispatrull, han hade på sig 300 patroner och var inte känd av polisen. Offren var unga människor och åtta av nio var mellan 14 och 21 år. Sju hade utländsk bakgrund 3 turkar, 3 kosovoalbaner och en grek. Det har även kommit fram nu att han hade talat om för en person han känner att skulle skjuta folk.

Som tur är har man inte funnit någon koppling till terrorgrupper även om man självklart kan kalla det terror. Iranier är shia muslimer och de är inte aktiva i IS utan förföljs i stället. Vi ser ju ständigt en massa skjutningar i USA som inte heller kan tillföras någon terror organisation.

Däremot kommer det krav på hårdare tyska vapenlagar Sigmar Gabriel, vice förbundskansler och ordförande för socialdemokratiska SPD kräver hårdare vapenlagar. Vi måste fortsätta att göra allt vi kan för att begränsa och strikt kontrollera tillgången till dödliga vapen, har han sagt till tyska tidningar.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere (CDU) säger även att han planerar att se över vapenlagarna efter dådet för att se om några förändringar behövs. Tyska politiker har en sundare och bättre inställning till vapenlagarna än vad man har i USA där man har det mycket förenklade uttrycket att det inte är vapnet i sig själv som dödar utan det är den som håller i det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.