Turkiet på väg mot diktatur

Turkiet på väg mot diktatur? I det nuvarande kaoset i Turkiet är det lätt att glömma att presidenten är huvudaktör i ett utdraget skeende som också kan ses som en statskupp, riktat mot demokratin.  Det har Elisabeth Özdalga skrivit och hon är professor vid Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul, och debattartikeln finns i SvD.

Hon skriver om de tiotusentals tvivelaktiga  avskedanden som skett den senaste veckan. Åklagare, domare, lärare , universitetsdekaner har fått gå. Även inom den religiösa institutionen har avskedandet inletts.

En lamslagning kan drabba verksamheten på de statliga institutionerna, med förödande konsekvenser , skriver hon.”En militär organisation som drabbas av inre splittring, osäkerhet, brist på tillit och låg moral  bilder på misshandlade officerare/kolleger cirkulerar i sociala medier  är dåligt rustad att möta de militärstrategiska utmaningarna från en synnerligen instabil region. 

Frågan är om kuppen är över eller om det blir flera kupper. Flera EU länder har börjat ifrågasätta vad som sker och om de överenskommelser som EU träffat om flyktingfrågan håller. EU har också starka krav mot Turkiet då det gäller demokratin och de mänskliga rättigheterna. Ett blodbad är det minsta som Turkiet behöver nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.