Det fattas kompetens i byggsvängen

Det fattas kompetens i byggsvängen. Det beror på den utbildningspolitik som Björklund och alliansen förde mellan 2006 och 2014. Att det saknas ingenjörer och andra former av spetskompetens i den svenska byggbranschen är ingen nyhet. Därför söker sig klienterna utomlands för att få vissa uppgifter genomförda.

SR Ekot har talat med Mats Påhlsson vid konsultföretaget ÅF, som har hand om Förbifart Stockholm. Arbetet med att ta fram ritningar, uträkningar och modeller av trafikbygget har lagts ut till flera andra länder, bland annat Indien. Vi förstärker oss på olika sätt med specialister i ett globalt perspektiv men också med kompetenser som kostar mindre än vad de svenska ingenjörerna gör, säger han.

Det är viktigt att man utbildar unga människor till yrken där det finns gott om jobb i framtiden. Ingenjörer behövs men det finns även stora brister bland olika grupper samhällsplanerare som behövs ute i kommunerna

2 kommentarer

 1. Krister

  Det vimlar av polacker och t.o.m killar från Mongoliet som
  bygger ställningar längs husfasader där jag bor.
  Det gör inte sossarna nåt åt.
  Hörde några svenska byggjobbare häckla mongolerna som
  passerade på gatan… Och LO har tagit semester?

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Polacker de har ju rätt att vara här eftersom Polen är med i EU de som är från Mongoliet ska ju ha arbetstillstånd och det får de troligen när det är brist på folk. Facket är de som ska se till att det finns avtal och rätt löner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.