Bra förslag av Löfven med nya lärarplatser

Bra förslag av Löfven med nya lärarplatser. Stefan Löfven (S) lovar
fler platser i lärarutbildningen. Utbildningen ska byggas ut med 3.600 helårsstudenter till 2021.

Det här presenterades av statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vid en pressträff inför Löfvens sommartal i Vasaparken i Stockholm.

Kunskapsresultaten har sjunkit
kraftigt under lång tid. Det är mycket
oroväckande siffror och tendenser,
säger Stefan Löfven som är pessimistisk inför den Pisa undersökning som presenteras i slutet av året.

Helt väntat kritiserar Björklund som förstört den svenska skolan förslaget. Den situationen vi befinner oss i med stora brister på kompetent personal och brist på personal beror på den utbildningspolitik Björklund och högeralliansen förde. De valde skattesänkningar i stället för tillräckligt med utbildad arbetskraft. Jag så att Liberalernas gruppledare i Umeå var besviken på de historisk låga siffrorna för partiet i opinionen.

Jag funderar då hur han tänker när han vet att Folkpartiet hade utbildningen som sitt ansvarsområde inom alliansen när resultaten i skolan bara sjönk och sjönk och bristen på skolpersonal bara blev större och större. Nu är det inte bara på skolans område det finns stora brister på personal utan i många yrken som kräver akademisk utbildning finns samma brist.

En brist som med fog orsakas av den utbildningspolitik som Björklund och alliansen förde. Man valde att satsa på sänkta skatter i stället för att se vilka utbildningsplatser det behövdes i framtiden för att det skulle finns för att klara bland annat skolan och vård , omsorg och sjukvård. Jag funderar över varför inte man frågar Björklund vad han gjorde för att se till att det skulle finnas personal i framtiden i stället för att vara reklampelare åt hans kritik mot vad den nya regeringen gör. De flesta medier har aldrig granskat effekterna av Den politik Björklund förde. Usel journalistik.

6 kommentarer

  1. monica brodin westermark

    Hej du! Nopp, platser finns men det är inte tillräckligt många som söker och varför inte? Jo, låga löner och en hög arbetsbelastning. Många kollegor som går ned i arbetstid för att det inte orkar, skall det vara så? Så börja med att höja lönerna så söker fler och ta sedan tag i arbetsbelastningen!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det finns för få platser i förhållande till hur många lärare vi behöver framöver. Det är stora pensionsavgångar

  2. Pelle

    Skolresultaten har varit nedåtgående sedan 90-talet så det är knappast bara borgarnas fel att skolan är i fritt fall. Björklund försökte åtgärda vad han kallade för flumskolan. Vad det är har jag fått lära mig nu när jag har egna barn. Jag kan bara konstatera att det är mycket flum. Meningen är uppenbarligen inte att förmedla kunskap. Det handlar mer om att ungarna ska lära sig att lära, få en djupare förståelse, kunna argumentera och motivera (mycket viktigt i betygssättningen, t.o.m i gymnastik och matte), hitta inspiration, skapa, utvecklas, osv, men att bara rätt och slätt lära sig något har hamnat långt ner på listan. Introverta genier har inte en chans. Inte heller knegarungarna. De som förr fick dåliga betyg, gick en yrkesutbildning och fick jobb eller blev entreprenörer, får idag ”underkänt” stämplat i pannan, ingen yrkesutbildning och inget jobb. Under de ständiga och eviga grupparbetena sitter de av tiden. Däremot klarar sig utåtriktade akademikerungar alldeles utmärkt, särskilt tjejer. De har verktyget med sig hemifrån: pratet. De får fina karriärer men det räcker inte. Samhället har behov av folk som kan någonting. En stor andel av de som börjar på ingenjörsprogrammen klarar inte högstadiematte.

    Till detta ska skolverkets omyndigförklarande och detaljreglering av lärarna läggas till, lärarutbildningens degenerering, och en mycket stor flyktinginvandring. Resultatet ser vi i PISA-undersökningarna.

    Dagens skola är inte en produkt av socialdemokratisk politik som jag ser det. De som drev igenom flumdoktrinen hittas i de flesta partier. Det finns garanterat socialdemokrater som hade sett att den skola vi hade på 70- och 80-talen har fått fortsätta ostört, som i Finland.

    Björklunds metod att komma åt det här var inte så lyckad. Massor av beslut under kort tid som innebar mer kontroll av lärarna, extraarbete och pålagor. Men han försökte. Fridolin gör inte ett skvatt. Han är mer intresserad av att vara kompis med lärarförbundet än att få ordning på skolan, och lärarförbundet ser helst att flumskolan får fortsätta.

    Skolans problem är primärt inte pengar. Men det är naturligtvis bra att Löfven ordnar nya lärare. Tyvärr är behovet större än så på grund av migrationspolitiken.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Björklund drog ned på lärarutbildningen och det har ingen annan gjort och nu är det brist på lärare. Ingen annan än han bär det ansvaret

      • Pelle

        Så är det. Men antalet sökande till många lärarutbildningar är mycket lågt, särskilt till naturvetenskap och matte, och då spelar antalet platser ingen roll. Varför så söker vet jag inte. Men att arbeta som lärare i en skolmiljö där skolbyråkraterna detroniserat lärarna och lämnat över makten till elever och föräldrar ter sig inte särskilt lockande.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Men i morse när jag hörde på radion blir jag tveksam om orsaken och vet inte om det hjälper det Löfven sa. Det känns som att lärarna är felutbildade

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.