Låntagare smiter från återbetalning

Låntagare smiter från återbetalning. Det är de som har studielån vi CSN som bor utomlands som smiter från betalningen. Regeringen har gett CSN arr utreda lånesmitning. Återbetalningen av studielån minskar bland låntagare bosatta utomlands.

Regeringen efterlyser nu åtgärder och ska låta CSN utreda vad minskningen beror på och hur utvecklingen ska kunna vändas. Beslutet tas formellt idag. Vad har vi för system egentligen när regeringen måste ge ett sånt här uppdrag. Det borde vara en självklarhet tycker jag att det ska ingå i uppdraget för den som lånar ut skattebetalarnas pengar att se till att pengarna återbetalas.

Att flytta utomlands och inte betala tillbaka innebär att man stjäl pengar från skattebetalarna. Låntagare som bor utomlands är skyldiga CSN 14,6 miljarder kr. Enligt regeringen finns det risk för att nära 4 miljarder kr aldrig återbetalas. I fjol betalade de utlandsbosatta ca 70 procent av vad de krävdes på. De som bor i Sverige betalade 94 procent.

Självklart tycker jag att regeringen gör rätt men tycker det är märkligt att man måste ge uppdraget då det borde vara en självklar uppgift för CSN . Behövs nya regler för lånen av folk som flyttar utomlands och har studielån så ändra reglerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.