Är vi nu i en ny tid om kapprustning

Är vi nu i en ny tid om kapprustning. Tyvärr ser det ut att vara på det sättet. Båda presidentkandidaterna i USA vill att de övriga Natoländerna ska skruva upp sina militära investeringar. Atlantpakten har som mål att medlemsländer ska lägga 2 procent av BNP på försvaret  men endast 5 av 28 länder når dit. Av USA:s BNP går I dag hela 3,61 procent till militären. Däremot är välfärdssatsningarna små i USA små

I ett försämrat militärstrategiskt läge, med hot från både syd och öst, har Sverige och Storbritannien inte råd att vara oense om försvars och säkerhetsintressena. Därför fördjupar länderna sitt samarbete, skriver försvarsministerkollegorna Peter Hultqvist (S) och Michael Fallon på DN Debatt.

Fallon och Hultqvist nämner särskilt terrorismen  som det senaste året bland annat drabbat Paris, Nice och Bryssel  och den ryska annekteringen av Krim. För att bemöta det ryska hotet är vi ståndaktiga i vår uppfattning: Krim är en del av Ukraina och den ryska militära aggressionen mot Ukraina måste få ett slut , skriver de. Jag är orolig för framtiden vad detta kommer att leda till och risken att det blir ett tredje världskrig öka, inte minst om Trump blir president

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.