Överklagningar ger högre hyror

Överklagningar ger högre hyror. Föreningen för byggnandminneskultur har överklagat mycket i centrala stan som byggts. Det gör att kostnaderna för boende i bostadsrätt, hyresrätt och all annan verksamhet som ska där har ökat. Domstolar har precis som länsstyrelsen och i den högsta av domstolar sagt att man klart och tydligt, att föreningen tillhör inte den typen av grupp som har rätt att överklaga. Det innebär att denna förening åsamkat många hyresgäster ökade kostnader.

I domstolsbeslutet fanns det beskrivit vilka planer de har överklagande rätt på. Uppräkningen omfattar verksamheter eller åtgärder för industriändamål, köpcentrum, parkeringsanläggning eller annat projekt för sammanhållen
bebyggelse, skidbacke, skidlift eller linbana med tillhörande anläggningar, hamn för fritidsbåtar, hotellkomplex eller fritidsby med tillhörande anläggningar, utanför samman-
hållen bebyggelse, permanent campingplats, nöjespark eller djurpark. Det var ett domstolsbeslut i högsta instans som inte sedan fördes vidare. Ändå fortsätter man att överklaga och gör övergrepp på demokratin.

Där tycker jag att det är märkligt att ingen har gått till domstol i ett civilmål där man yrkar på skadestånd från föreningen. Jag vet inte om det prövats men tycker det vore rimligt eftersom flera ärenden just sagt vilka ärenden de har rätt att betraktas som sakägare och därmed rätt att överklaga och som orsakar ekonomisk förlust för alla.

Jag tar upp detta nu när jag såg att man ska börja bygga där korskyrkan ligger. Det ska det bli 22 lägenheter, kontor samt lokaler för kyrklig verksamhet. Bostäder som ska byggas blir 2:or och 4:or i exklusiv tappning. Störst blir en lägenhet på 120 kvadrat. För bostäder blir det bostadsrätter, tyvärr för annars blir det inte ekonomi i byggandet och blir inget byggt. Det borde även kommunen tänka på för företag som bygger i Umeå.

I september avslog mark- och miljödomstolen den överklagan som Föreningen byggnadskultur gjort. Det betyder att detaljplanen vunnit laga kraft. Nu inte jag säker på att man ger fasen i att överklaga bygglovet heller vilket innebär ytterligare ökade kostnader och högre hyror. Jag har svårt att se varför företag köper tjänster av medlemmar i föreningen då de medverkar till ytterligare högre kostnader. Den här typen av föreningar måste helt mista rätten att överklaga alternativt är att de automatiskt kan dömas till skadestånd för att de överklagat på samma sätt som de som automatisk skadestånd för åtgärder inom byggnadslagstiftningens område

En kommentar

  1. Olle

    Det är väl som det är söderut med vargjakten.
    Regeringen har beslutat antalet vargar och när länsstyrelsen beslutat licensjakt stoppar nån förening denna . Varför får det fortgå när regeringen beslutat nåt och ändå går beslut att överklaga, detta är inte demokrati. Regeringen är ju demokratiskt vald och lagt beslut ska ligga fast. Det kommer ju att bli omöjligt i framtiden om alla ska tycka om allt.
    Först måste dessa föreningar mm att skapa en majoritet och rösta fram sina politiker.
    Idag verkar inte politiskt valda kunna fatta beslut utan det är tjänstemännen som kör sitt eget lopp trots fattade regeringsbeslut. Rätta mig om jag har fel !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.