Vk måste tänka sig för med sanningen

Vk måste tänka sig för med sanningen. De har en artikel med rubriken i rubriken ”Smygbolagisering av Umeå kommunen. Det är inget annat än skitsnack. Det är hur mycket insyn som helst när kommunen bildar bolag för det är fullmäktige som bildar bolag fastställer bolagsordningen där ändamålet med bolaget alltid finns med och det är fullmäktige som väljer styrelse och revisorer så att något sker inte alls i smyg. Det är kommunstyrelsen som har uppsiktsplikten över bolagen.

Minns jag rätt har jag inte hört att någon av alliansens partier S,MP och V varit emot. Bostäderna ligger i bolag liksom Energi och det har varit omöjligt att driva dessa i förvaltningsform. Vi hade länge vatten och avlopp, renhållning i förvaltningsform men såg att det skulle bli bättre att det skulle drivas i bolag och vilket har underlättat i samarbetet. Kan konstarea att vi i Umeå har förhållandevis låga avgifter på dessa bolags verksamhet och vinster i bolag eller förvaltningsform som gamla Umeva, bostäder inte får användas i kommunal verksamhet. Det går inte föra över vinster från bolag till kommunen utan att betala skatt på vinsten.

Kommunallagen ger en kommun rätt att välja den driftform som gör att man kan driva verksamheten i bolag vilket Umeå har gjort och allt är lika öppet som ii förvaltning. Det finns en skillnad när det gäller bolagen att ägardirektiven fastställs av kommunstyrelsen och det ska styrelsen lyda. Skadar man bolaget kan man bli skadeståndsskyldig och det var det jag tror Peder Westerberg menade när han kritiserade Edman (V). Politiken ligger i ägardirektiven men det är inte många gånger jag hört att något parti haft avvikande uppfattning annat än när det gäller att sälja ut bostäder som alliansen haft.

Att det är någon smygbolagisering som VK påstår det är inte sant. Vill man vara med tillsammans med privat näringsliv finns inget annat alternativ än bolag och i praktiken finns det ingen rimligare och bättre väg än bolag vid samarbete inom, länstrafiken, Operan med flera. Dessutom faller ett större ansvar på en VD i ett bolag än en chef i den kommunala organisationen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.