Nu är Donald Trump president

Nu är Donald Trump president. Det tog inte lång tid förrän han fattade en del beslut eller rättare sagt skrev under beslut. Det var att börja nedmonteringen av Sjukvårdsförsäkringen att minska den administrativa bördan för myndigheterna kring hälsovårdsreform Obamacare. På hemsidan har man tagit bort allt som har med miljö och klimat, liksom vad som skrivits om homosexuellas rättigheter, frihandel och mycket mycket mera.

Jag har skrivit flera gånger att jag tror det blir en annan värld och det blir inte till någons fördel förutom de rikaste. Man kan verkligen fråga sig hur demokratiskt USA är där en person kommit att väljas till president trots att motkandidaten hade fler röster i hela USA. Valsystemet där endast en person väljs borde vara att man väljs direkt av väljarna och inte av elektorer

2 kommentarer

  1. David

    Man kan tycka vad man vill om det men elektorsystemet ser ju ut som det gör för att utjämna skillnader mellan delstaterna, så folkrika delstater inte kan köra över de andra.
    Clinton fick visserligen flest röster, men sammansättningen av rösterna var ju sådana att hon vann stort i sina ”egna” delstater och därför inte tjänade på det. (t ex Kalifornien där Trump inte ens bedrev någon kampanj) och tappade alla de viktiga vågmästarstaterna. Hade hon vunnit hade hon ändå inte varit hela USAs president. Räknar man bort Kalifornien så faller t ex hela Clintons övertag, och mer därtill på det totala antalet röster.
    Det finns bilder på hur USA röstat rent geografiskt och då ser man att Trump har ett stort övertag i nästan överallt. Det är egentligen bara de stora och folkrika delstaterna som Kalifornien och New York som är alltigenom Clintons.

    Det stora problemet med det amerikanska valsystemet tycker inte jag är elektorsystemet i sig utan att så många inte röstar plus att inte samma regler gäller i alla delstater.

    Att Trump plockat bort referenser till miljö och homosexuellas rättigheter från Vita Husets hemsida stämmer inte utan är bara fejkade nyheter. I själva verket har nästan allt innehåll flyttats från WhiteHouse.gov till ObamaWhiteHouse.gov
    Hemsidan görs om efter varje president och det gamla materialet arkiveras och den nya sidan fylls på
    allt eftersom. Det är inte konstigare än så.
    Det funkar likadant med presidentens twitterkonto. De meddelanden som Obama twittrat under @POTUS överförs till @POTUS44 och Donald Trump tar över kontot @POTUS.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det godkänner inga skillnader för om man ska välja av två personer så måste det vara den som får flest röster som vinner. USA har ingen demokrati i deras valsystem över huvud taget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.