Varför stora protester mot Trump nu

Varför stora protester mot Trump nu. Nu kommer rapporter från USA om protester från olika håll i USA där en del har innehållit flera hundra tusen protestanter. Min fråga är varför det sker just nu. Han fick inte flest röster men valsystemet gjorde honom till vinnare. Jag har förståelse om det vore valsystemet man protesterat emot men det politikens innehåll.

Jag ogillar den politik han börjar genomföra men att den skulle bli så är ingen nyhet. Han har bestämt sig för att omedelbart leverera det han gick till val på. De som nu är ute och agerar agerade inte så kraftigt i valkampanjen för någon annan kandidat i alla fall inte i kampen för en annan kandidat varken hos republikanerna eller demokraterna.

Jag tycker själv att det amerikanska systemet har gett presidentmakten alldeles för stor makt när han själv har kunnat fatta de beslut som han nu gjort. Kongressen och representanthuset är rundningsmärke. Ja folket i USA är orsaken till att man fått en president som man redan dagen ett gör kraftiga protester emot trots att han gör vad han lovat. Folket i USA sov och vaknade för sent

10 kommentarer

  1. johansson

    Så här är det Holmlund, Donald Trump är president i Usa för att folket där vill ha honom som president, naturligtvis sov man inte när man gjorde sitt val.Trump vann ju en jordskredsseger, påstår man något annat så är man inte alls insatt i valsystemet i Usa. Protester förekommer väl alltid från de som förlorat valet det är likadant över hela världen

    • Bertil

      Probmet är väl att etablissemanget inte denna gång får som de vill.
      Det är de som via media hausar upp stämnigen.
      Hade media och etablissemanget fått den de veklat ha då hade det varit tyst.

      Att det blir som det blir nu så här efteråt har just med pengars makt. Media tjänar massor på detta skrivande och samtidigt har vi rika personer som drar folkmassan med sig så här efter valet

      Den lilla människan den de skulle velat ha där kommer aldrig protester kunna ske för de har varken makten eller pengarna för att kunna genomdriva sina önskemål.

      Detta ser vi även i Sverige vem gav sjuka, arbetslösa, stöd när man körde ner A-kassa, utföärsäkrade sjuka . Det var ganska lamt inga stora uppror eller stora rubrker från media.
      men när man skulle ta bort jobbskatteavdraget för de med de riktigt högsta lönerna då talades det om skatteschok. Detta visar hur enormt viktigt pengar är i ropet efter stöd.

      Jag säger bara mera Castro mindre trump. Castro han har åtminstone via media framhållit som en fattigsympatisör. detta samtidigt som media utryckt honom som en förtryckare omt oliktänkande.
      Men samtidigt med den ekonomi som Cuba haft så gav han bättre stöd till fattiga än USA med sin enorma ekonomi gett åt sitt folk i form av sjukvård,. bostad m.m
      Kort sagt bedrövligt att en Diktator ska vara bättre just vad gäller fattiga, sjukvård. m.m

      Skäms USA. USA håller på enbart bestå av en massa lögnare i makt.
      Vilöket kommer sprida sig till Sverige också.
      Vi minns Reinfeldt och Alliansen de kom med en utstuderad retorik hämtad från USA.
      Om det inte skett hade reinfeldt aldrig vunnit valet 2006 .

  2. Ulla-Stina Lund

    För en gångs skull håller jag helt med dig. USA har röstat och att man sedan har ett valsystem som är som det är, är det man borde protestera mot. Inte vinnaren

  3. Lars Flemström

    Protestungarna har hört far- och morföräldrar om det heroiska 1960-talet, om medborgarrättsrörelsen och vietnamdemonstrationer, om polisbatonger och tårgas, om enorma rockkonserter, haschpartyn och fri sex. Eller illegala invandrare, som tycker att envar har rätt att komma till ett främmande land och bara ta för sig av välståndet som landets egna invånare byggt upp till sin egen trygghet mot arbetslöshet eller ohälsa, under slagordet ”Vi är här”.

    De stöds av en medelklass, som tycker att jämlikheten har gått för långt, och gärna ser att inkomstspridningen ökar genom att de fattiga blir fler. Fler som ska dela på lika mycket. ”Vi har råd”, säger även vänsterintelligentian i Sverige, och menar att ”bidragstagarna” har råd att dela med sig. Inte de själva.

    Så ska fenomenet Donald Trump och fenomenet att de, som inte deltog i valkampen,utan protesterar efteråt, förklaras. De sitter fast i verklighetsbilder från 1960-talet om en välmående vit arbetarklass och en förtryckt svart underklass. Innebörden av uttrycket ”white trash” har inte riktigt trängt i skallen på de protestrande. Att USA nu även har en vit underklass som lever i svår misär. Ena dagen arbetare med jobb och inkomst, andra dagen ”white trash”. Detta är den amerikanska arbetarklassens verklighet idag.

    Och för denna arbetarklass fanns inga seriösa alternativ till Trump. Varför kunde partiapparaterna inte skaka fram någon trovärdig motkandidat till Trump. Det s.k. Demokratiska partiet är ju inte Amerikas Socialdemokratiska Arbetareparti, utan ett liberalkonservativt parti, med historiska rötter i motståndet mot abolitionismen bland söderns slavägare. – som slag vakt om sin ”demokratiska” rätt att äga slavar. När Demokraterna under slutet av 1800-talet /början av 1900 talet, insåg att de inte kunde återinföra slaveriet, behövde partiet en ”affärsidé”, som delvis blev att stödja arbetarna mot kapitalisterna

    Abolitionismen är en av det Republikanska partiets historiska rötter. Abolitionismen stöddes av nordstaternas industrikapitalister, som ville ha fria arbetare som de fritt kunde anställa och avskeda.
    Abolitionism kommer från ett latinskt ord, som betyder förstöra, i synnerhet när det som ska förstöras är ett samhällssystem som strider mot kristna värderingar. Vad som nu har hänt, är att den amerikanska arbetarklassen har återupptäckt att de kan tilltvinga sig bättre löner och arbetsvillkor, om det går bra för de kapitalister, som äger deras arbetsplatser.

    Vänsterintelligentian i såväl USA som Sverige har drabbats av rena härdsmältan. Om Trump verkligen kommer att kunna leverera ens ett uns av allt han har lovat, återstår att se. Om han inte gör det, kan det vara läge för demonstrationer. Men demonstrerar de, som demonstrerar nu, mot? Eller för? Är inte Obamas och Clinton, som en tid var hans utrikesminister, medskyldiga till kaoset i världen? Kan det bli värre?

  4. Bengt Åström

    Obama körde Demokraterna i diket under sin tid som President inte bara på federal nivå utan också på delstatlig – i dagsläget så kontrollerar de bara 4 delstater! Varje val går de bakåt. De är i princip utan något som helst inflytande. Protester och kravaller bara solidifierar Trump’s supporters och ger honom mer ”mandate”.

    Om Amerikas val system — jag tror att många norrlänningar skulle föredra att de inte vore så mycket under majoriteten’s diktatur. Amerika’s konstitution var grundad på principen att skydda delstater med liten befolkning från förtryck av delstater med stor befolkning. Kanske inte så dum ide?

  5. Matti sandberg

    Resonemanget att folket ”får stå sitt kast” samt att segraren i ett demokratiskt (hmm…) val bör få regera på obemött och okritiserad är naivt och medeltida i sin grova förenkling. Den psykologi och den gruppdynamik som kännetecknar tidsepoker då populismen härskar och söndrar är komplex och en demagog som Trump kan komma till makten på allehanda sätt. Framför allt genom att spela på rädsla och underblåsa okunskap och den oroliga människans vilja till stabilitet. Vi bör inte glömma att Adolf Hitler manövrerade sig till maktens topp på ungefär samma sätt som Donald Trump. Likheterna är många i dessa två fall, även om den nuvarande amerikanska presidenten självklart inte kan betecknas som nazist. I det Tyska trettiotalets fall ledde Hitlers populistiska politik i symbios med gruppdynamik och rädsla för motstånd ochbutanförskap till en ständigt eskalerande galenskap som vi alltför väl känner till. I Trumps fall finns nu alla kännetecken och förutsättningar för ett liknande scenario. Det är högst troligt att det är just därför som det demonstreras. ”Dåliga förlorare”-teorier bör icke appliceras.
    /Matti Sandberg

  6. Micke

    johannson – i min värld och de flesta andras så vann Clinton klart, hon fick över 2 miljoner mer röster än trump så naturligtvis är hon den kandidat som det amerikanska folket valt.

    USA har ett icke demokratiskt val system där röster inte räknas alls, det är därför trump idag är President, inte folkviljan.

  7. Micke

    Bengt Åström – förstår inte hur du kan försvara det amerikanska valsystemet där nästan 50% av rösterna inte påverkar överhuvudtaget president, kongress eller senat?

    Inget fel på självstyre i delstaterna, fortsätt med det men kasta inte bort de röster som var på den förlorande sidan i delstatsröstningen, finns ingen poäng med det.

    Alla röster ska räknas och ingå i valet i både delstater och till presidentval. Det påverkar inte en delstats självbestämmande överhuvudtaget.

    Du försvarar ett odemokratiskt valsystem.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig försvaret det amerikanska valsystemet i alla fall inte valet till president. Jag har sagt att den som får flest röster vinner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.