Stoppa flytten av Statliga jobb till Stockholm

Stoppa flytten av Statliga jobb till Stockholm. Nu har det åter uppdagats att statlig verksamhet ska lokaliseras till Stockholm. Svedavia ska centralisera sin flygledning till Stockholm. Nog tror jag att det tekniskt går att genomföra men det går tekniskt lika bra att flytta ut från Stockholmsregionen.

Staten via ägaren regeringen har sagt att man ska sätta stopp för den enorma omflyttningen som skett av statliga jobb under alliansens 8 år vid makten. Om jag förstått det rätt så är det Luftfartsverkets och Svedavias styrelse som fattat beslutet om centralisering. Nu måste regeringen fatta beslut om nya ägardirektiv till bolaget och stoppa flytten.

Till ordförande i Svedavias årsmöte som skulle hållas på Arlanda den 28 April nominerades Åke Svensson som är VD i Teknikföretagen av regeringskansliet. Han har en bakgrund som VD i SAAB. Jag har inte sett att bolagsstämman fattade något annat beslut. Övriga ledamöter omvaldes. Från 1 jan var det också första arbetsdagen för Swedavias nye VD Jonas Abrahamsson. Dessa är ansvariga för beslutet

Svensson, Åke Per Arne (64 år, Stockholm) Ordförande, Ledamot
Backemar, Lars Erik (66 år,Stockholm)
Ledamot
Andersson, Lars Reino (63 år, Landvetter) Ledamot, Arbetstagarrepresentant
Mydland, Lars Inge (62 år, Stockholm)
Ledamot,
Svedenstedt, Lotti Margareta Gustafsson (59 år)
Ledamot
Axén, Adine Charlotte Grate
Ledamot
Apelman, Karin Elisabeth (55 år, Bromma)
Ledamot
Elgh, Anna Maria (53 år, Stockholm)
Ledamot
Knutson, Anna Lottie (52 år, Nacka)
Ledamot
Olsson, Karl Robert Dick (50 år, Luleå)
Ledamot, Arbetstagarrepresentant
Mellström, Lotta Lisa (46 år, Saltsjö-boo)
Ledamot
Siönäs, Lars Gunnar Michael (64 år, Svartsjö)
Suppleant, Arbetstagarrepresentant
Lindbom, Agne Herman (55 år, Färentuna)
Suppleant, Arbetstagarrepresentant.

Man kan se att det finns mest Stockholmare i styrelsen så att man centraliserar sker av sig självt

Den statliga myndighet som också står bakom beslutet är Luftverkets som leds av en generaldirektör som jag tror heter Olle Sundin. Myndigheter styrs via regleringsbrev och bolag via ägardirektiv. Jag tror inte det varit någon bolagsstämma sedan regeringens direktiv om utlokalisering så nu är det dags för regeringen att ge ett ägardirektiv som stoppar centraliseringen till Stockholm.

Det är inte så många jobb som berörs vid varje centraliseringsbeslut men det flyttades 10000 jobb till Stockholm under alliansregeringen. Ett eller flera jobb då och då blir det många. Se nu till att stoppa statens centralisering

En kommentar

  1. Jonas Aronsson

    Utvecklingen är skrämmande! Det är intressant, som du skriver, att se att verksamheten påverkas så mycket av var ett företags eller myndighets styre finns placerade rent geografiskt. Samtidigt som du beskriver detta samband kan jag inte annat än förundras över hur samma sak sker i Umeå kommun. Politiker ifrågasätter varför myndigheter centraliseras till stora orter i Sverige men samtidigt gör man likadant i den lilla skalan. Kommunal verksamhet flyttar 10 gånger av 10 mot kommunens centrum. Avvecklingen kommundelsnämnderna är ett annat exempel på samma beteende.
    Jämför sedan med hur många kommunpolitiker som bor inom 5km-staden och hur många som bor utanför så förstår du vad jag menar. Hur ska man leva som man lär?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.