Regnet det bara öser ner över Huston och USA. Trump lär dig orsaken

Regnet det bara öser ner. Den sången sjunger de kanske i Huston i USA. Det har regnat snart en meter alltså en kubik per kvadratmeter. Det väntas komma minst en halvmeter till. De allra flesta förutom Donald Trump är säker på att det beror på klimatförändringarna. Det är viktigt att han börjar vakna och inte stoppa och slopa det avtal som finns så att inte jordklotet förstörs. Hur det ska gå att få in lite vett i hans huvud har inte jag lösningen på men det måste till. Det gäller nog att alla även i Sverige gör mer för miljöns och kommande generationers skull.

En kommentar

 1. Lars Flemström

  Houston är en stad i Texas, som är en till ytan mycket stor delstat i USA. Den nordvästra delen (ungefär halva delstaten) ligger både långt från närmaste hav och högt över havet och har ett ökenartat och torrt klimat. Det är så vi tänker oss Texas, men Houston ligger i den fuktiga och subtropiska sydöstra delen av delstaten och har USA:s största hamn för godstransporter. Centrala Houston ligger bara 25 km från havet vid Trinity Bay och drygt 50 km från öppet de öppna havsvidderna i Mexikanska golfen, som ofta plågas av svåra orkaner. Stora delar av staden ligger på gamla sumpmarker.

  Om världen hade sluppit den nuvarande klimathysterin, med koldioxiden som bov i dramat, så hade både USA och delstaten Texas sannolikt både varit bättre förberedda på de översvämningar, som man borde kunnat förutse och vidtagit nödvändiga förebyggande åtgärder, såsom bättre dammar uppströms i de floder som rinner genom staden.

  Trinity Bay är förvisso en del av Mexikanska golfen, men skiljs från denna av ett antal stora öar med trånga sund emellan. Och då flera floder, varav en mycket stor, utmynnar i Trinity Bay, torde dess vattenyta nu vara högre än världshavens medelvattenyta. Detta är ett känt fenomen att havsytan är högre utanför stora floders utlopp i havet, vilket orsakar översvämningar inåt land vid stora regnmängder. I storstadsområden (Houston är USA;s fjärde största stad) är dessutom oerhört stora markområden täckta av asfalt, som hindrar regnvattnet att sippra ner i grundvattnet. Regnvattnet leds i stället direkt ut till floderna, vars ursprungliga bredder inte klarar detta snabba tillflöde.

  Dessa fakta är lätta att få fram, men det har svenska journalister inte brytt sig om – både p.g.a. lättja och p.g.a. ambitionen att förse svenska folket med de ”rätta” politiska värderingarna. Detta måste också vägas in i diskussionerna om att begränsa yttrandefriheten på nätet. Nätbrottsligheten är förvisso ett stort problem, men här gäller att inte kasta ut barnet med badvattnet. De tongivande journalisterna vill bevara sitt gamla oligopol på opinionsbildning. Det är allvarligt när tongivande media i hela världen förtiger för dem obekväma fakta, som att det kan finnas flera orsaker till översvämningar.

  När hela den forntida Indus-kulturen gick under p.g.a. häftiga skyfall, fanns inte dagens stora utsläpp av koldioxid. Detta torde i tid ha sammanfallit med Bibelns berättelse om syndafloden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.