Extremhögern i Tyskland splittras

Tyska extremhögern splittras. Rösterna i Tyskland har inte mer än räknas färdigt och man trodde högern skulle fira men i stället ser partiet ut att vara ett parti i spillror direkt. Frauke Petry, som var en av ledargestalterna i högerpopulistiska AFD, kommer att göra sig till en förgrundsfigur för en ”konservativ nystart”, säger hon i en intervju med tyska ARD. Däremot vet man inte om hon lyckas bilda en partigrupp. För att bilda en ny partigrupp i förbundsdagen behöver hon minst 34 parlamentariker, enligt FAZ.

Även i delstaten Mecklenburg-Vorpommern splittras partiet. Fyra lokala parlamentariker bryter sig ur partigruppen, rapporterar Der Spiegel. Partiet som bildades för omkring fyra år sedan, och har stadigt vuxit i opinionen. Dagens presskonferens visar det som alla redan visste, skriver NRK:s Knut Magnus Berge i en analys. ”AFD är ett parti med stora inre slitningar.” Det handlar dels om politik, men minst lika mycket om profil, skriver han. Frågan är om partiet ska framstå som ett enfrågeparti med udden mot invandring och Islam, eller som ett parti med bredare ambitioner.

Extremhögern liksom extremvänstern har lätt för att splittras. Vallagarna i Tyskland verkar märkliga när en grupp ur ett parti eller med stöd av andra och om man blir 34 personer kan bilda ett nytt parti tycker jag är en märklig demokratisyn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.