Har aldrig kört på djävligare vägunderlag

Har aldrig kört på djävligare vägunderlag. I går skulle jag in till stan för att uträtta några ärenden. Körde från Långvattnet, via Brattsbacka, Nyåker, Hörnsjö, Gräsmyr vidare in till Umeå. Det började med att jag fick handskotta från stugan upp till vägen då den som plogar hade åkt till jobbet vanlig tid. Det blåste hårt och snöade men jag kom upp på vägen. Lite spårigt och mycket snö och det ska säjas att vägen från Nyåker mot Hörsjö inte var bättre än vanligt, en av Sveriges sämsta vägar och som att köra på en mycket spårig tvättbräda. Oplogat hela vägen sedan in till stan men det tog nästan 2 timmar dessa 7,5 mil.

Så till tillbaka resan vägen mot Gräsmyr var i stort okörbar moddigt och spårigt j stort sett från Röbäck till Gräsmyr där bilen for hit och dit, i ett skick som inte går att beskriva och jag tror inte den var plogad på hela dagen trots att den är reserv E4. Samtidigt började det regna. Hastigheten på den rad av bilar som körde efter varandra hade en hastighet som aldrig överskred 40 km. I Gräsmyr mötte jag en busschaufför som aldrig varit med om värre. Från Gräsmyr var det ännu sämre och vissa sträckor var det att följa spår som körts upp och långa sträckor fram till vägen mellan Bjurholm och Nordmaling hade någon plogat med traktor med en bilbredd och här hade det varit omöjligt för en ambulans att komma fram.

När jag kom fram till vägen Bjurholm -Nordmaling var allt över för den var välplogad men hal eftersom det regnade ganska friskt. Vägen mot Norrfors lika välplogad och till och med den som går från Brattsbacka mot Bjärten lika välplogad men isig. När jag kom till stugan var det några timmars väntan tills den som plogar åt mig kom hem och hade kört samma väg som jag från Gräsmyr.

Det här blev en lång beskrivning men det var 5 timmar i bil i det sämsta väglaget jag varit med om och för att köra runt 15 mil. Jag fick inte tillfälle och hade inte ork att blogga och var fullständigt slut, men spade hade jag med i bilen och åkte i mycket god tid för att slippa stressa. Kunde inte stanna hemma men tog det lugnt men jag är helt säker på att reserv E4 inte plogats mellan 12 och 17 och inte resten av vägarna heller och då störs andra samhällsfunktioner som ambulans men det är stora problem för hemtjänsten. Idag när jag skrivit av mig vet jag att jag kan ta mig fram med bil för att gå ut och gå på blankis gillar jag inte

4 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Jag körde i går från Åskilje (i Storumans kommun) till Kiruna. Startade 07:30 och var framme 17:30. Det tog 10 timmar att köra 58 mil. Det var hyfsat bra plogat fram till Gällivare men det blåste och yrde snö så det gick sällan att köra fortare än 70 km/tim. När det sedan blev mörkt blev det ännu sämre. Efter vägen körde jag förbi att antal bilar som hälsat på diket och även ett par långtradare som fått problem. Man såg aldrig bilarna framför sig i snöröken då baklysena var igensnöade. Här i Kiruna har det slutat blåsa nu men det snöar fortfarande. Får hoppas att det slutat snöa när jag skall köra hem i eftermiddag.
    Att det blir så här när man bor i Norrland får man väl räkna med, huvudsaken är att man anpassar körningen efter vägförhållandena.

      • Björn

        Men Lennart, inte tror du väl att plogbilarna stod parkerade i garagen?
        Sedan så är det en kostnadsfråga vilken beredskap man ska ha för olika scenarier. Det borde du om någon förstå.
        Ingen konst att hålla alla vägar farbara oavsett väderlek, men det kostar.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          det tror jag inte men denb

          Tror jag inte men den väg jag pekade ut var inte plogad under den tid jag peka ut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.