Tandvården i inlandet på tapeten

Tandvården i inlandet på tapeten. Jag förstår inte debatten på ett sätt nämligen nämligen hur man protesterar. Tandsköterskor säjs upp och orsaken är bristen på tandläkare. Man kan inte ha sköterskor om de inte har något jobb att utföra. Varför ingen tandläkare går att rekrytera finns det självklart en orsak till och jag är säker på att man gjort allt man kan. Jag tror inte på att använd tvångsförflyttningar för då säger man upp sig.

Nu är det folktandvården som diskuteras och jag vet inte om det är någon privattandläkare i kommunen. Det är ett problem när det finns brist på folk för vi kan inte tvinga folk att flytta till en ny kommun. Jag är inte heller säker på att det går att lösa med högre lön. Det brukar inte hålla i sig. Det är ett problem när det inte går att få tag i folk och det är politiken i länet som får ta ansvaret men i detta fall när det är brist på många högutbildade bland annat tandläkare och det ansvaret ligger på alliansen då de skar ned på utbildningen för att kunna sänka skatten

2 kommentarer

 1. Staffan Söderström

  Hej Lennart!
  Bra att du ägnar tid att fundera över inlandets situation vad gäller tandvård och brist på arbetskraft med rätt kompetens. Vill komplettera med några synpunkter och frågor.
  Är själv privattandläkare i Lycksele och har därmed en del kunskap i ämnet. Är försvarare av både offentlig och privat driven vård, vi kompletterar varandra och hjälper därmed till att utveckla vården.
  Först vill jag påstå att det går fort att riva ner en verksamhet och det tar tid att bygga upp. Det är inte självklart att det går att få tag på tandsköterskor och tandhygienister om det skulle visa sig vara möjligt att få tag på en eller två tandläkare inom rimlig tid.
  Du nämner privat tandvård som ett alternativ-och nej, det finns ingen sådan i Sorsele. Det är dock ingen dålig tanke. Redan nu står privattandvården för en betydande del av utbudet i Västerbottens inland. Det finns dock ett antal problem med detta utifrån rådande politiska osäkerhet och debatt.
  Regeringen driver tillsammans med V frågan om stopp för vinster i välfärden. För tillfället är tandvården undantagen men det finns även förslag om att tandvården skall in under samma förutsättningar som sjukvården och därmed måste den bli helt skattefinansierad. Kan inte tänka mig att samma resonemang inte skulle gälla för tandvård i så fall.
  Att starta en eller flera tandvårdskliniker i inlandet, Sorsele, Norsjö, Malå ock kanske på fler ställen medför stora investeringskostnader, rekryterings och utbildningsinsatser och får nog betecknas som ett projekt med flertalet risker. Du kanske är villig att låna upp pengar till detta utan att det är någon självklarhet att det går att få tillbaka dem och kanske även en vinst?
  Har det blivit en ideologisk förskjutning inom socialdemokratin så att man satsar på de stora orterna vid kusten där det bedöms vara kommersiellt framgångsrikt och sedan får folk som bor kvar på de mindre orterna lita på egen initiativkraft, privata alternativ och massor med ideellt arbete? Tänker på utvecklingen i Sollefteå som ett exempel.
  Förklaringen med minskade utbildningsplatser är sannolikt inte den enda till att det har blivit som det har blivit.
  En centraliserad styrning och ledning där alla chefer finns i Umeå medför att de små klinikernas tidigare självbestämmande är borta. Reellt inflytande över rekrytering, utbildning, profilering är kraftigt reducerat. Tankemönstret att kompetensen och vetskapen ska centreras till Umeå är förödande för lokal utveckling i inlandet.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag delar i stort din uppfattning. Jag tror inte ett dugg på att man ska sätta stopp för vinster hos tandläkare då rasar det ihop. Jag vill inte vi ska styra med Vänstern. När det gäller de små kommunerna kommer det bara att bli värre och värre med kvalificerad arbeskraft inom offentlig sektor och jag vet också att det är svårt med andra kvalificerad arbetskraft till och med i kommunerna runt om Umeå. Inom VA har vi bildat ett gemensamt Va bolagan för driften då de mindre kommunerna får inte tag i folk. Det här är ett problem eftersom folk och främst välutbildade söker sig inte till små kommuner. Det har varit en stor omsättning på bland annat kommunchefer och där tror jag det är lönerna som avgör. Ekonomichefer likadant. Man flyttar från de små orterna för att utbilda sig på universitet men flyttar inte tillbaka efter utbildningen. I regel har man blivit ett par och då finns inget jobb för en av dem. Att det inte går att rekrytera tandläkare har vi sett. Jag vet inte om man prövat att tandläkare åker runt till mottagningar men kan tänka att kostnaderna blir höga och att då blir det svårt att patienterna får träffa samma en tandläkare. Även i umeå är det ganska långa avstånd för många till tandläkaren eller till annan service

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.