Vinstjakten i välfärden begränsas

Vinstjakten i välfärden begränsas. Det har varit oskäligt höga vinster inom välfärdssektorn. Jag är i princip inte emot att det finns privata lösningar inom vad som kallas välfärdsektotorn. För mig har skolan varit den jag ogillat mest. Det beror på att andra än de som betalar(kommunerna) är de som som både beslutar om att ge tillåtelse och kontrollerar att man gör rätt saker. För min del har ett anbudsförfarande varit mera korrekt. Det är många saker som kommunens skolar har och eftersom ersättningen betalas till samma nivåer som den kommunala skolan.

Nu lägger S-regeringen fram ett förslag om vinstbegränsning i svensk välfärd. Våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan och omsorgen bättre. Välfärden är till för våra barn, elever och brukare inte för ett fåtal ägare. ( (Socialdemokraterna inleder nu lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid. Sverige ska bli tryggare med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Sverige är starkare när vi håller ihop. ( (Vinstjakt riskerar att försämra välfärdens kvalitet. Felaktiga drivkrafter kan leda till glädjebetyg för att locka till sig elever, lägre lärartäthet, lägre löner eller konkurser när lönsamheten försämras eller allt för mycket pengar lämnat verksamheten. Det leder också till lägre bemanning i äldreomsorgen, och till otryggare anställningar för personalen. En stor folklig majoritet vill att vinstjakten i välfärden stoppas. ( (Socialdemokraterna vill:
” säkra att våra gemensamma skattepengar går till det som de är avsedda för inte till vinstjakt.
” att det ska införas ett särskilt tillstånd att ta emot offentliga medel.
” att det i tillståndet finns en vinstbegränsning och att vinst därutöver ska återföras till verksamheten.
” att förslaget ska omfatta privata utförare av verksamhet i skola och omsorg.

Jag tycker det ser som att man gjort en rimlig bedömning även om man gnäller från de privata. Samtidigt tycker jag man ska ha sett över att den som betalar kalaset nämligen kommunerna haft ett inflytande. Ett alternativ att staten har tagit över det ekonomiska ansvaret för friskolorna. Det är staten som kontrollerar

2 kommentarer

 1. Lars-göran Nyström

  Lennart
  Kan det vara så att kommuner och landsting har för veka förhandlare och betalar för mycket för tjänsterna?
  Lars-Göran Nyström

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Friskolor går det inte att förhandla med och kommunerna som ska betala får inte besluta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.