Stor klyfta mellan Stockholm landet i Kulturen

Stor klyfta mellan Stockholm landet i Kulturen. DN har en redovisning om hur statens pengar för kulturen fördelas i landet och det kan inte anses som rättvist. Hela 44 procent av statens kulturpengar gick 2016 till Stockholms län, visar rapporten Kultur i hela landet enligt DN. Och inte nog med detta så går 900 kronor per invånare till dem som bor i Stockholmsregionen jämfört med den genomsnittliga invånaren i landet som får drygt 500 kronor. Dessutom är det så att i Stockholmsregionen har man dessutom lägre skatt än vad vi har i Umeå.

Hela Sverige ska leva med verksamhetschefen Terese Bengard säger i pressmeddelande följande. Vi vill inte ställa stad mot land, men vi måste ändå visa på att olika delar av landet ges väldigt olika förutsättningar att utvecklas inom många områden inte minst inom kulturen . Den uppfattningen delar jag

I Dagens Nyheters artikel kan man vidare läsa följande och jag citerar. Samtidigt lägger både Stockholms landsting och många av länets kommuner mindre pengar på kutlur än resten av landet, visar rapporten. Kulturens storstadskoncentration påverkar bland annat konstnärernas bostadsort. 70 procent av alla konstnärer inom bild/form, musik, teater, dans och film är bosatta i Malmö, Stockholm eller Göteborg, medan bara 39 procent av befolkningen bor i samma regioner . Slut citat Dagens Nyheter.

Trots detta gnälls det en hel del när det bland annat gäller kostnadsutjämningen. I Umeå vet jag att vi satsar betydligt mer kommunala pengar än de flesta kommunerna i Sverige och vi gör det för att vi tycker kultur är viktigt för livsmiljön i vår kommun. Däremot finns det inga kulturverksamheter i Umeå som helt finansieras av staten, vilket det finns gott om i Stockholm. Det behövs en rättvisare fördelning av statens kulturpengar.

4 kommentarer

 1. Mikael Jakobsson

  Jag skriver igen, hur ser fördelningen på kulturpengar ut i Västerbotten? Det skulle inte förvåna mig om mer än 44% hamnar i Umeå.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Det får du ta reda på själv men Umeå kommun är en av de kommuner som satsar mest på kultur. Vi är också den störste bidragsgivaren av alla kommuner i hela Sverige och betalar ca 5300 per Umeåbo till det systemet och det är ett system som går främst till alla små kommuner i Västerbotten där det är fem eller sex kommuner i vårt län som får de hösta bidragen till kostnadsutjämningen och många av dem har en egen skattekraft som understiger 50%. Det innebär att andra kommuner är det som betalar detas kostnader

 2. Mikael Jakobsson

  Ok, jag har kollat.
  Av ca 121,5 milj gick 2016 ca 87 milj direkt till Umeå. Ca 30 milj till Skellefteå och ca 2,2 till Lycksele sen finns små poster på ca 3 milj som till största delen går till Umeå. 87 milj av 121 det är betydligt mer än 50%, eller hur? Det är klart vi ska klaga över att Stockholm rövar åt sig en stor del men Umeå rövar ju ännu mer från oss inlandsbor.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   De pengarna som staten satsar på Västerbotten är till för Operan, museer och går inte användas till något annat. Sedan är det också så att där stten ska gå in krävs även att kommunerna går in och det gör inte inlandskommunerna. Trots att tex Umeå betalar 5500 i kostnadsutjämning medan Åsele får 11864/inv Sorsele 11603, Dorotea får 10 478, Bjurholm10011,vilhelmina 9255. Dessa sex kommuner är de sex kommuner som får mest i kostndsutjämning och det innebär att det är skattebetalare i andra kommuner som föder den. Jag tror inte heller någon av kommunerna har en egen skattekraft som överstiger 50 %. Inte jan väl tycka synd om kommuner som inte haft en chans att överleva om inte andra betala ders kostnader. Man har också stora kostnder för administration än andra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.