Gäddfiske förbud kan införas på ostkusten

Gäddfiske förbud kan införas på ostkusten. Man ska göra det för att beståndet av gädda har minskat dramatiskt i 20 år. Jag är helt säker på att enbart det löser inte problemen. Man har pekat på de faktorer som gjort att gäddan minskat och Ett gäddfiskeförbud kan införas längs delar av ostkusten, rapporterar P4 Sörmland.

Anledningen är att gäddbeståndet har minskat dramatiskt de senaste 20 åren. Orsaken är övergödning, utdikning och säl och skav. Länsfiskekonsulenten i Stockholm säger att läget är allvarligt och det vet jag. Tyvärr så ger både sälen och skarven fan i ett fiske förbud och det är skarven och sälen man måste angripa.

Stammarna av dess djur har tillåtits att öka alldeles för mycket under mycket lång tid. De rensar vattnet på gädda så om antalet gäddor ökar så äter säl och skarv upp fisken och samtidigt som det blir mer mat åt säl och skarv och då ökar både säl och skarvstammen.

Det finns ingen som helst anledning att ha begränsad säljakt utan avskjutningen måste ökas kraftigt, kanske till och med fyrdubblas. Skarven behöver inte skyddas den har blivit från sällsynt till ett djur som är ett direkt hot mot andra arter. Ta bort skyddet och jag ner stammen betydligt. Dessa åtgärder är de enda som hjälper om vi ska ha levande kust och gäddfiske.

En kommentar

  1. Mats Sjögren

    Det är inte ofta jag håller med dig Lennart.
    Men här har du helt rätt!

    Särskilt Mellanskarven måste skjutas av rejält. Den tillåtna skyddsjakten i fjol i Västerbotten på 150 Mellanskarvar är ett hån. Den skulle ha varit minst 1500 för att överhuvudtaget ha märkts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.