Trump mot världen i övrigt på nyheterna

Trump mot världen i övrigt på nyheterna. Det har nu varit en lång tid där det mesta har handlat om Trump och hans agerande i stora frågor. Nu ett tag har det handlat om diskussionen mellan Nordkorea och USA som såg ljust ut men lågan håller på att släckas, dessutom har Trumps agerande när det gäller det så kallade Iranavtalet som han sa upp men där han står helt ensam och så har vi alla de så kallade strafftullarna han sysslar med förutom en massa sanktioner. All kommunikation sker också vi Twitter där tex Tillerson inte ser det som statsmannamässigt. Jag har hämtat lite notiser från Omni

Europa måste visa en enad front, sa EU-rådets ordförande Donald Tusk och riktade hård kritik mot att USA drar sig ur Iranavtalet. Bland annat sågade han den amerikanska administrationens nyckfulla beslutsamhet  och sa att Donald Trump agerar mer som än fiende än en vän.

 När man tittar på president Trumps senaste beslut kan någon tänka att med sådana vänner, vem behöver fiender? , sa Tusk under en presskonferens och fortsatte:
 Europa måste göra allt i sin makt för att försvara de transatlantiska banden, men samtidigt måste vi vara förberedda på att göra saker ensamma.

Stefan Löfven är tydligt kritisk mot EU:s permanente rådsordförande Donald Tusks hårda ord om USA:s president Donald Trump när det gäller kärnavtalet med Iran.
Sten tycker inte Tusk uttryck med vänner som Trump behöver man inga fiender . Och säger  jag skulle inte ha använt det uttrycket. Jag måste säga att jag inte förstår att vi håller på att gå i en utveckling där så viktig och seriös diplomati ska hanteras med Twitterkommentarer, sa Löfven till TT på väg in till dagens EU-toppmöte i Sofia och tillägger:
 Jag tycker inte att det är rätt helt enkelt. Det här ska vi hantera med att prata med varandra, direkt. Och det gäller alla inblandade.

Så avlutar jag med Nordkorea. Nordkorea har öppnat för att ompröva mötet med USA. Det kan tolkas som att Kim Jong-Un vill få USA:s president Donald Trump att göra slut  med sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. Det skriver säkerhetsanalytikern David Rothkopf i en analys för CNN.

Bolton är känd för att vara extremt skeptisk till Nordkoreas vilja till nedrustning. Bolton har också gjort liknelser med Libyen-modellen  då Muammar Gaddafi avsattes  och sedermera mördades  som inte fallit i god jord hos Nordkorea.

Även AP:s byråchef för Pyongyang, Eric Talmadge, skriver i en analys att budskapet till Trump är att han inte ska lyssna på Bolton. Landet varnar uttryckligen för en löjlig komedi  om Trump lyssnar på Bolton och andra som förespråkar nedrustning först och kompensation sedan . Slut citat

Vi får väl se vad som händer härnäst inte minst på handelskrigets område där hans tullar straffar villkorslöst. Det var ett telekomföretag som hade stora importer av insatsvaror från USA som var ett hårt straff för det amerikanska företaget. Det känns som om allt undan för undan trissats upp och Trump,s beslut har lett till oroligheter mellan Israel och Palestina med tusentals skadade och många döda. Jag tror i alla fall att detta var slutet på fredsprocessen i området, och det var väl därför Trump flyttade ambassaden. Han har nog bara Saudiarabien kvar som en allierad i området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.