Politiken måste ta tag i frågorna för äldre

Politiken måste ta tag i frågorna för äldre. I Umeå där finns nu en bra grund för olika typer av äldreboenden som Bostaden ska bygga men det behövs mera. Det måste bli ett ökat äldreperspektiv i politiken

Vi vill se ett starkare samhälle med en bättre välfärd, snabbare integration och en kompromisslöshet mot brottsligheten. Därför har vi inlett lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid med reformer för ett tryggare Sverige. För att öka äldres inflytande vill vi lagstifta om att göra det obligatoriskt för kommuner och landsting att inrätta pensionärsråd och även höja anslagen till pensionärsorganisationerna.
 
Huvudbudskap
En av fem svenskar är pensionärer, men så ser det inte ut i våra valda församlingar. För att säkerställa pensionärernas inflytande i svensk politik vill vi nu lagstifta om pensionärsråd i kommuner och landsting och höja anslagen till pensionärsorganisationerna.

Kort bakgrund
Vårt svar på framtidens utmaningar ligger i det starka samhället. Det är ett samhälle vi bygger gemensamt. Inte som konsumenter utan som medborgare. I detta behöver äldre involveras även utanför de ordinarie politiska strukturerna, inte minst för att tillvarata dessas erfarenheter. Därför är pensionärsråd så viktiga. Sådana råd bildades för första gången för cirka 40 år sedan i vissa kommuner till följd av att kommunsammanslagningarna hade minskat pensionärernas kontakt med och inflytande i den lokala politiken.

Genom pensionärsråden har inte minst civilsamhällets pensionärsorganisationer fått bättre möjligheter att informera om och påverka politiken i frågor som varit viktiga för pensionärerna.
Idag finns pensionärsråd i många kommuner och landsting men de finns inte ännu överallt. Hur väl de fungerar skiljer sig också åt.

Förslagen
” Det ska lagstiftas om att varje kommun och landsting ska ha ett pensionärsråd
” Pensionärsorganisationerna får vidare 5 miljoner kronor i höjt årligt anslag.
Budgetpåverkan  obligatoriska pensionärsråd
2019: 4 miljoner
” Utredning (intern utredning S-dep) av hur detta ska genomföras och upprättande av struktur för detta: 2 miljoner kronor.
” Beslut i riksdagen och förberedelser i kommunerna. 2 miljoner kronor.
2020 och framåt: 5 miljoner per år
” Ikraftträdande. Handläggningsresurser för kommuner och landsting: 5 miljoner kronor om året (eftersom detta faller inom ramen för FIP så måste alla kommuner och landsting, också de som har pensionärsråd och funktionshindersråd idag få medel för detta).
Budgetpåverkan  ökade resurser till pensionärsorganisationerna
2019 och framåt: 5 miljoner kronor per år
” Statsbidragen höjs med 5 miljoner årligen för pensionärsorganisationerna.
Frågor och svar

Vad gör ett pensionärsråd?
Svar: Uppgifterna för pensionärsråden i kommuner och landsting kan variera men har som övergripande syfte att bereda pensionärer inflytande och insyn i allmänna frågor som rör äldres levnadsförhållanden. Detta sker genom överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för pensionärsorganisationer och kommunens styrelser och nämnder.

Hur många kommuner och landsting har pensionärsråd idag?
Svar: 2012 gjorde Socialstyrelsen en kartläggning om pensionärsråd. Av de 65 kommuner som medverkade i kartläggningen var det 57 som svarade att man har pensionärsråd.

Ska pensionärerna som deltar arvoderas?
Svar: Socialdemokraterna anser att vart och ett av Sveriges kommuner och landsting ska ha pensionärsråd. Vi föreslår dock inte att arvodering av ledamöter blir obligatorisk, utan att det fortsatt ska vara upp till varje kommun.

Hur stora är anslagen till pensionärsorganisationerna idag?
Svar: Idag får pensionärsorganisationerna 8 miljoner kronor per år. Medlen till pensionärsorganisationerna har inte höjts under de senaste mandatperioderna.

Vad ska pensionärsorganisationerna använda de ökade medlen till?
Svar: Socialdemokraterna föreslår inte att de ökade medlen öronmärks utan det kommer att vara upp till pensionärsorganisationerna själva. De förväntas dock särskilt stödja att systemet med pensionärsråd fungerar väl i hela landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.