Vänsterpartiet överger Bostaden

Vänsterpartiet överger Bostaden. Det som hänt överraskade mig då NP med alliansen och vänsterpartiet bildade en regnbåge när tanken var att Bostaden skulle få markanvisning på kvarteret Lodet (gamla busstation) där man bland annat skulle byggande olika typer av äldreboenden på Lodet. Varför det blev en markfördelning vet jag inte. Meningen har hela tiden varit att bostaden skull köpa hela kvarteret inklusive de hyreslägenheter som finns där idag. Kommunen behöver inte två organisationer som äger bostäder.Jag uppfattade det som att vi var politisk enig om detta i fullmäktige när bostadens försäljning var upp till beslut.

Om nu samma uppfattning råder när det gäller försäljningen som remissen om markfördelningen så ska den ut till marknaden och då blir en av de centrala tomterna för bostadsbyggande och äldreboenden i olika former borta från dagordningen. Förvånad är jag att vänstern bytt fot och vill ut med den på en marknad. Det var det återremissen gällde. Så här har aldrig denna förra gruppen med Tamara Spiric agerat. Lagligt går det inte heller att göra särskilda boenden på kvarteret en modell som prövades på Umedalen då man inte vet vad kostnaden blir för särskilda boenden.

När kvarteret ska ut på marknaden då finns säkert inget annat alternativ än bostadsrätter. Det är nämligen ingen hemlighet vad marknaden har gett för lägenheter i de övriga bostadsrätterna i kvarteret även om priserna gått ner. I detaljplanen kan man inte göra annat än föreskriva bostadsändamål. Då går det inte att säga att det ska till äldreboenden. Vi tyckte det var bra när Bostaden skulle sälja sina fastigheter så skulle de samtidigt ta ansvar även för bostäder för äldre. Det hade vi tänkt göra tidigare men då påstods det att man kunde inte göra det med hänvisning till momsregler.

Jag kan se att vänstern vill straffa oss men i detta fall går det ut över olika typer av äldreboenden och en privatisering av en mycket attraktiv tomt för äldre. De ville också straffa oss och ta bort en förvaltning vilket en del ledande vänsterpartister inte förstår varför. Den förändringen ökar de kommunala kostnaderna med minst hundra miljoner per år. En annan intressant fråga är att allianspartierna har kritiserat oss för samarbete med V och att vi gått vänsterut.

Jag vet inte om vi ska säga samma om alliansen men i vilket fall har V gått kraftigt åt höger i två centrala frågor och nu vill man inte att det kommunala Bostadsbolaget ska bygga och äga centrala fastigheter där äldreboenden ges en prioritet. En mycket intressant högergir för att straffa oss som blir en åtgärd mot vårt eget bostadsbolag som man sa att man värnade när delar av beståndet såldes bland annat för äldreboendens skull och för att klara av det underhåll som blivit eftersatt när man inte lyckades få den hyreshöjning som behövts till underhåll. Vänstern har i alla fall genom denna åtgärd privatiserat en av de mest attraktiva tomterna för ett äldreboenden. Det får vi finnas oss i men vi har alltid i vårt pati använt en sådan metod som liknar det Donald Trump sysslar med.

Jag avslutar med att än en gång förvånas över att det blev en markfördelning som kom upp till beslut och inte en försäljning av hela kvarteret. Vi har haft flera överläggningar om ärendet med ÖPL gruppen och gjort klart vad som ska gälla. Varför jag är inblandad är att jag är ordförande i INAB och det är vi som ska bygga och äga den nya busstationen på andra sidan gatan och planarbetet skulle gå hand i hand med Lodet för den busstation ska bort.

2 kommentarer

 1. Sven

  Du har rätt i att vänstern ännu en gång sviker sina ideal. Att de stödjer en utförsäljning är helt obegripligt.

  Å andra sidan kan kommunen faktiskt styra försäljningen. Ni kan villkora användning och hyresnivå. Ni kan även ha en tävling där anbudsgivarna tävlar om vad man ger staden. Då kan man bjuda annat än pengar.
  Är det bara pengen blir det inget för äldre. Dessutom späder de på segregationen. Vansinne.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Ska marknaden bygga äldreboenden blir det för durt och ett sånt boende kan man inte lägga ut på anbud i samband med ett byggande. Vi provade på att få några särskillda boende hos Öqvist på Umedalen men det gick inte att jobba så. Rätt eller frl.

   Min förvåning är varför det hette markfördelning på kv Lodet fär Bostaden egrntligen skulle köpa hela kvartetet inklusive det bostadshus som redan finns där, då tanken varit att köpa hela kvarteret och inte trissa upp priset för marken för de specialbostäder som byggs för äldre då blir det bara dyrare för kommunen. Vi kan inte göra som du tycker för det har vi prövat redan under min tid men omöjligt att göra enligt våra experter på LOU som är lagen om offentliga upphandlingaar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.