Solkrämen bra eller inte, doseringsfråga

Solkrämen bra eller inte, doseringsfråga. I dag på förmiddagen efter en paus med gräsklipparen den nya Husqvarna med elstart som jag köpte går som en klocka. Den stiga med elstart som jag köpte har jag aldrig fått igång på elstart och trots service och nytt batteri har jag fått igång den en gång efter 25 drag. Idag var det lagomt varmt för gräsklippning, ingen sol men tröjan på, inte för solen utan den hungriga bromsen som är duktiga på att bita och hungrigare när det är varmt. Vi har ju varit i Thailand många många år men mycket solkräm har det inte gått åt. Man blir ju så fet i huden när man smörjer in sig och behöver tvätta kläderna så ofta. Vi låg aldrig i solen utan under träden och använder inte solkrämer annat än någon enstaka gång. Jag tycker det det har sett ut som om vi blivit lika bruna och har inte heller ömsat skinn. Den tiden jag gjorde långa promenader efter stranden brukade jag smörja axlarna och alltid ha mössa. Men tror att den metoden är svår om man har små barn som vill röra sig och även bada. Här kommer två artiklar i rad från Omni som handlar om solkrämer eller andra solskyddsmedel.

Sex teskedar  så mycket solkräm behöver en medelstor vuxen smörja in sig med för att krämen ska ge ett fullgott skydd mot solen, enligt en brittisk studie. I själva verket använder de flesta av oss betydligt mindre än så, vilket gör att produkterna ger mindre än hälften av den förväntade effekten, skriver BBC.

I teorin skulle solskyddsfaktor 15 räcka för att skydda mot solskador, men taget i beräkning hur produkten appliceras är faktor 30 eller 50 nödvändigt, skriver forskare från Londons King’s college som ligger bakom studien. Främst slarvar vi med öron, tinningar och sidorna på halsen, säger forskarna som även höjer ett varningens finger för produkter som påstås vara vattenfasta.

Trots att vissa produkter kan behålla sina solskyddande egenskaper vid kontakt med vatten försvinner upp till 85 procent av produkten när vi torkar oss handduk. Slut artikel ett.

Svenskarnas i dag okritiska användande av solskyddsmedel kan medföra allvarliga hälsorisker, skriver professor Christopher Gillberg på SvD Debatt. Orsaken: Solskydd hindrar kroppens egen D-vitaminproduktion som är ett livsviktigt hormon och bildas när huden träffas av solstrålar, skriver han.

Gillerberg hänvisar till studier som publicerats i år vars resultat visat att solskydd inte leder till minskad risk för malignt melanom och att en norsk studie dessutom visar att 80 procent av 45 olika solkrämer innehöll potentiellt farliga ämnen. Sola med måtta utan solkräm borde vara den allmänna rekommendationen. 

Jag har också fått omtalat för mig att en orsak till att vi i Norden har så sköra ben alltså benskörhet får man av för lite sol och därmed lite D vitamin. Den höga benskörheten ger också höga kostnader för våra landsting.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.