Ett brev från Stefan Löfvén

Hej!
I går har Magdalena Andersson och jag presenterat Socialdemokraternas valmanifest. De senaste fyra åren har vi bytt riktning på svensk politik. Från stora skattesänkningar till investeringar i välfärden. Från budgetunderskott till överskott. Det har gett resultat. 300 000 fler går till jobbet, 100 000 av dem inom välfärden.

Sverige har den högsta sysselsättningen som uppmätts i något EU-land, någonsin. Samtidigt har vi den lägsta statsskulden på 40 år.
Valet handlar om hur vi ska använda den ekonomiska styrka som vi har jobbat ihop tillsammans. Vi anser att det vore moraliskt förkastligt att använda det ekonomiska utrymmet, som vi alla skapat tillsammans genom hårt arbete, till att sänka skatten mest för de som redan har mest.

Vi vill istället genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid.

I vårt valmanifest presenterar vi förslag på reformer och prioriteringar inom fyra områden: fler jobb, bättre välfärd, färre brott och starkt internationellt samarbete.

I dag presenterar vi också en ny stor reform. En familjevecka. Det är en extra veckas ledighet för föräldrar att ta ut när barnen inte kan vara i skolan.

För många löntagare är det svårt att ta ledigt under skollov och studiedagar. Inte minst för ensamstående och i yrkesgrupper där man inte kan ta ledigt hur som helst. En planeringsdag på förskolan eller att tonåringen sitter ensam hemma på lovet betyder ofta extra stress för föräldrarna.

Därför föreslår vi att föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var per år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i förskolan eller skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

Det är en reform som gör att fler kan kombinera arbete med familjeliv, som gör att fler föräldrar kan tillbringa mer tid med sina barn, och som gör att fler kan känna trygghet i vardagen.

Nu är det 12 dagar kvar till valet, som kommer bli en folkomröstning om svensk välfärd. Ska Sveriges ekonomiska styrka gå till skattesänkningar som ger mest åt några rika få, eller som vi socialdemokrater vill till ett starkare samhälle  och ett tryggare Sverige  för oss alla?

Stefan Löfven

PS. I går tog jag emot namnunderskrifter från 75 000 pensionärer som kräver höjda pensioner. Jag kunde ge dem ett rakt besked. Pensionärerna ska få bättre ekonomi. Det är därför vi i vårt valmanifest föreslår 5000 kronor mer per år till pensionärer som jobbat ett helt yrkesliv och har låga pensioner. Vi föreslår också förstärkt garantipension och insatser för att kraftigt förstärka hela pensionssystemet. Ålderdom ska inte betyda fattigdom.

2 kommentarer

  1. johansson

    När skall 5000 kr mera om året betalas ut, nästa år eller om 20 år? Snart slår väl den idiotiska bromsen till så då sänks pensionerna igen. Hela pensionssystemet måste göras om det är galet underfinansierat som det är nu. Pensionärerna är bara populära vart fjärde år när det är valår däremellan är vi något som politikerna helst inte vill veta av

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Först måste det bli en socialdemokratisk regering. Jag tror inte dagens system är underfinansierat. Den höjning som vi vill göra ska finansieras genom att nya pengar tillförs till systemet. Det tar väl något år innan det kommer igång

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.