Rädda världen är kunskapens budskap

Rädda världen är kunskapens budskap. Ja det är klart och entydigt att något måste göras snabbt och det är ett ansvar som alla människor har i sitt eget agerande. Vi måste lära oss att handla rätt och köpa miljövänliga produkter. Gör vi detta då kommer självklart industrin och företagen att ställa om produktionen och tillverka miljövänliga produkter. I viktig del i detta är att medborgarna får veta vilka produkter som är dåliga för miljön. I det sammanhanget har media ett mycket stort ansvar som ska granska andra än politikerna även om de stå för vad de gör.

Helt klart har också politiken sitt ansvar inte minst på den globala nivån men även lokalt och regionalt. Jag tror det är bara ett land där man förnekar klimatpåverkan som sker på jordklotet. Trump går ju i spetsen för detta. Han brukar fatta beslut om handelshinder men det kan även världen i övrigt göra mot miljöskadliga produkter även de som har sin bakgrund från USA. De stora bovarna på miljön är forfarande de fossila bränslena är de största. Här i Sverige har vi sett att Moderaterna går hand i hand med Trumps ideologi. Skriker hårt när det läggs skatter på drivmedel.

När det gäller agerandet lokalt har politiken i Umeå hunnit ganska långt och ett av detta är 5 km staden som ska minska bilåkandet och prioritera gång, cykel och kollektivtrafik, där den ska bli fossilfri och till stora delar köras på el. Cykelbanor har även ett prio. Det finns mycket mer att göra även från kommunens sida där vårt energibolag skall bli fossilfritt. Än en gång tror jag att det är vi som enskilda medborgare som har det största ansvaret att handla och agera på ett miljövänligt sätt. Det gäller i hela världen och på många ställen behöver man hjälp och kanske ska biståndet i framtiden inriktas mot att skapa en bättre miljö. Då försvinner säkert öväder och översvämningar på sikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.