VK vill ge SD större inflytande än väljarna

VK vill ge SD större inflytande än väljarna. Jag höll på ramla av stolen när jag läste att VK,s ledarskribent Petter Bergner tycker det. Det handlar om de val som den nya regionkommunen gjort. Han säger att där man haft möjlighet att neka dem inflytande har man gjort det. Han säger att man får ingen representation i Hälso och sjukvårdsnämnden och inte heller i Regionala Utvecklingsnämnden. Visserligen säger han att man inte gjort något formellt fel.

Tala om varför SD ska ha fler mandat i styrelserna och nämnderna i Region Västerbotten, varför inte väljarnas resultat ska gälla och hur du kan påstå att de är utestängda.
Det är väljarnas vilja som ska gälla när man utser styrelser och nämnder och det går inte heller genom valkarteller ta ifrån ett parti något mandat som väljarna gett dem. Liberalerna å sin sida har i riksdagen valt att inte sitta i en regering där man är beroende av SD vilket jag tycker är bra.

Däremot vore det bra om Bergner förklarar varför SD borde få ett större inflytande än vad valresultatet gett dem. Rubriken i VK lyder Tveksam utestängning av SD från nämnderna, rubriken är från VK,s ledarsida. Jag upprepar att SD har fått de mandat väljarna gett dem och det enda som kunnat ändra på detta är tex om Liberalerna gett bort sitt mandat.

Idag har den Gamla  Region Västerbotten sitt sista fullmäktige. Ett fullmäktige som också fick kritik av de små kommunerna som inte fick mandat i till exempel Au. De små kommunerna var kraftigt överrepresenterade i gamla region Västerbotten. Region Västerbotten var ett kommunalförbund där de små kommunerna hade två mandat var oavsett hur små man var till antalet personer som bodde där.

Nu går den verksamheten över till den regionen som då får det totala ansvaret för den regionala utvecklingen. Där ligger då de statliga pengarna för regional utveckling inklusive de statliga pengarna för kulturen, kommunens medlemsavgifter till regionen finns även där. De pengarna får man inte använda till sjukvården som en del tycks tro utan är till för regional utveckling. Planeringen av de pengar som finns i regionala transportplanen ska även hanteras av den nya Regionkommunen. Tyvärr tycker jag att när jag sett antalet ledamöter både i nya fullmäktige och i styrelser och nämnder att det ser ut som om det bara är sjukvårdsfolk och det är inte bra för den regionala utvecklingen som det behövs mera av och inte mindre

3 kommentarer

  1. Petter

    Snacka om lyft för SD om L C S går ihop i en regering, detta ger verkligen eld på brasan. Gör politiker allt för att gynna SD? detta är inte bra. Logiken att tro att vi kan få bort SD genom uteslutning är fel väg.Väljarna är less på etablissemanget . Jag har sagt det förr och jag säger det igen, enda sättet att få bort SD är att deras väljare får se i verkligheten vad de står för. De måste få visa detta nu innan de ökar ännu mer. Och för att visa detta måste de få vara med på tåget,Bergner har rätt.SD kommer att sjunka som en sten om de får visa detta.

  2. erot

    Hillary Clinton är ju inne på samma linje,strypa invandringen annars kommer Trump att vinna även nästa val,enda sättet att få bort Trump och SD är bjud in dom

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.