Lågt grundvatten plågar Sydsverige

Lågt grundvatten plågar Sydsverige. Så lyder en rubrik i juldagens Text TV och så här lyder resten av artikeln. De södra delarna av Sverige plågas fortfarande av lågt grundvatten och vattendrag, då nivåerna är långt under det normala. Det skriver Ekot i SR. Bristen på vatten slår hårt mot naturen, men även industrier och annat i det lokala samhället som är beroende av en riklig vattentillförsel.

Sommarens torka utplånade fiskebestånden då många vattendrag i den södra halvan av landet blev helt torrlagda. Det fortsatt låga vattenståndet hindrar fisk från havet att ta sig in till dragen för att ge nytt liv, säger fiskeridirektören Johan Wangström. Slut citat Svt text

Eftersom jag haft någon som kommenterat att inte grundvatten bildas via nederbörd så lägger jag till vad SGU skriver i en artikel. Nog hade jag trott att alla fått lära sig hur grundvatten bildas. Så här lyder svaret från SGU om hur grundvatten bildas
Det beror på vilken vattenhalt marken har och vilken jordart det är. Om marken är uttorkad behövs stora nederbördsmängder för att grundvatten ska bildas. I mark som är mättad med vatten, däremot, kan grundvatten bildas redan vid måttliga nederbördsmängder. Tiden på året har stor betydelse för grundvattenbildningen.Under en sommarmånad brukar det mesta av nederbörden avdunsta eller tas upp av vegetationen. Det kan då behövas dubbelt så mycket nederbörd som normalt för att det ska bildas grundvatten. Under hösten, däremot, brukar normala nederbördsmängder räcka.

Det är också många som säger att de utdikningar som sker hjälper till att sänka grundvattennivåerna då vattnet inte får tid att bli grundvatten utan rinner bort omedelbart. I somras höll min kallkälla på att sina men glädjande nog kom det tillräckligt med nederbörd för att källan kunde fyllas på. En bild visar detta.

En kommentar

  1. Olle

    Och inte blir det bättre av att som i Örebro där länsstyrelsen river dammar och förstör vandringsvägar för fisken i tron att de istället hjälper fisken.När dammarna fanns släpptes magasinerat vatten ut så åar aldrig torkade ut, nu blir det tvärt om. Stora bestånd med flodpärlmusslor raderades ut och fisken kunde absolut inte vandra. Samt att på grund av detta också grundvattnet sjönk och skapar nu vattenbrist. Bara för att länsstyrelsen är infiltrerad av människor med egen agenda från föreningen Rädda Älvarna .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.