Vad händer med kvinnor och barn från IS

Vad händer med kvinnor och barn från IS. Just nu förs en debatt om Sverige ska ta emot främst kvinnor och barn som varit i Syrien av lite olika anledningar. Har man varit med och krigat med IS eller har kvinnorna främst varit de som på andra sätt varit och hjälp till. Ska dom straffas, ska de mista sina medborgarskap och hur ska deras små barn hanteras? Frågorna är många och nedan ser ni tre artiklar från Omni som tar upp detta. Jag vet inte hur lagarna är i Sverige för dessa människor.

%Ï SVENSKARNA I IS-KRIGET En man i södra Sverige vars son anslöt sig till terrorgruppen IS 2014 vädjar nu till regeringen att låta IS-medlemmarna komma hem. Till SVT:s Agenda säger han att han förstår att många anser att IS-anhängarna får skylla sig själva, men att man också måste förstå att det i många fall handlade om naiva ungdomar som blev lurade och manipulerade.

Han är särskilt angelägen om att sonens barn, som han fått under tiden hos IS i Syrien, inte ska fara illa.
Barnen är helt oskyldiga. Jag tycker inte att de har förtjänat att förnekas att träffas med sina farföräldrar i det land de egentligen är medborgare i säger mannen. Han anser också att återvändarna ska prövas rättsligt och straffas om de har begått brott.

%Ï SVENSKARNA I IS-KRIGET Svenska Lisa Andersson, 29, säger att hon åkte till Syrien för att hjälpa till i skolor och på sjukhus men att livet i IS kalifat inte blev som hon tänkt sig. Nu sitter hon i flyktinglägret al-Hawl i norra Syrien och säger till norska NRK att hon önskar att hon och hennes två söner får komma hem till Sverige. Jag vill att den svenska befolkningen inte ska se på mig som en fara och vill att Sverige ska ta oss hem igen, säger hon till den norska tv-kanalen.
Lisa Andersson reste till Syrien 2013 för att hon ville leva som muslim och säger att livet till en början var bra. Hon vill inte svara på några frågor om vad hon känt till om IS och säger att hon tar avstånd från våld.

%Ï SVENSKARNA I IS-KRIGET Polischefen Erik Nord i Storgöteborg anser att IS-terrorister bör slängas ut och att Sverige bör återkalla medborgarskapet, skriver GT.
 Vi är för mjuka mot de här terroristerna, säger han. Polischefen tror att färre skulle ha åkt iväg på terrorresor om det funnits en risk att bli av med medborgarskapet. Han menar också att barn som är svenska medborgare ska få komma tillbaka utan sina föräldrar om föräldrarna deltagit i terrorverksamheten.
 Men det måste den som tar med sin familj och åker ner och utövar terroristverksamhet väga in i sin egen personliga affärsplan. Så enkelt är det, säger Nord. Slut citat från Omni

2 kommentarer

 1. Lasse

  Många svenskar som begått brottet i utlandet sitter fängslade utomlands idag.
  Varför ska det göras skillnad för krigsförbrytare.
  Små barn kan återvända under förutsättning att far/morföräldrar i Sverige kan ta hand om dem.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Visst är det många där man sitter i fängelse där brottet begåtts men sen då. Ska man skilja barn från sona föräldrar ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.