Ska man upphäva medborgarskapet för IS krigare

Ska man upphäva medborgarskapet för IS krigare. Det är en fråga som både M och SD drivit. I en artikel som finns på Omni och som jag publicerar så har L, rättspolitiske talesman tagit upp frågan men han säger att det gäller bara de som blir IS krigare innan lagstiftningen. Jag tror inte det är så lätt som man önskat. Hur gör man med en svenskfödd person som inte har några rötter i kalifatvärlden. Hur bedömer man fruar som följt med och hur gör man med barnen som fötts. Ska de få vara svenskar men inte deras föräldrar? Det dyker upp flera frågetecken som tex. Ska de bli statslösa och ska de dömas i de länder de varit krigare. Dessutom ska det inte gälla retroaktivt kommer det att bli några som blir IS krigare om de nu förlorar kriget? Jag har i alla fall inte svaret på många av frågorna även om jag tycker det låter bra som Stefan Löfven sa att de som är där nu ska inte hjälpas och dömas här utan där terrorbrottet skett.

Omnis artikel om frågan
%Ï SVENSKARNA I IS-KRIGET Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson vill inleda samtal med Moderaterna om att kunna upphäva medborgarskapet för svenskar som har gjort sig skyldiga till terrorbrott eller landsförräderi, skriver Expressen.
En framtida lagstiftning kan däremot inte appliceras på de svenskar som nu återvänder för att ha stridit för IS.
 Det är ett viktigt värn för framtiden, men det hjälper oss inte att hantera den besvärliga situation vi har i dag, säger Johan Pehrson, som vill att IS-terrorister i stället ska dömas på plats av en tribunal.
Pehrson ska nu söka stöd för linjen i sitt parti. Sverigedemokraterna och Moderaterna driver frågan sedan tidigare. Slut Omni artikel

Som ni ser är det hans personliga uppfattning och han ska pröva det i partiet. En som reagerat positivt på detta är självklart Jimmy Åkesson men jag har inte sett honom ge svar på de frågar jag tagit upp. Jag har sett hur illa det blev i de baltiska staterna som efter att ryssarna släppte greppet om länderna fick många statslösa ryssar som hade en möjlighet till försörjning och det var en brottslig bana.

En kommentar

  1. Gunnar

    Jag tycker att politikerna borde kunna ha lite framförhållning. Givet att människor från Mellersta Östern bereddes plats här kom vi också att bli delaktig i bråket i deras hemländer. Att inte kunna räkna ut detta i förväg är för mig en gåta. Idag ser vi konsekvenserna av den låt gå mentalitet som präglat den politiska arenan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.