Vart är Sverige på väg när det gäller barnbrottsligheten

Vart är Sverige på väg när det gäller barnbrottsligheten. Att brottsligheten ökar har vi läst i många rapporter men nu har det hänt något som man inte kunde tro skulle hända. Det som hänt är att det som oroar mycket att rånen mot barn ökat ganska kraftigt. När man säger barn då menar man de som är under 18 år. Förra året var ett rekordår om man kan sätt rekord på de sättet och nu visar det sig att ökningen inte alls stannat av under resultatet från första kvartalet i år utan ökningen fortsätter.

Vad det beror finns det ingen analys om . Första kvartalet i år har det inkommit 606 rån mot barna från förra året en ökning med knappt 200 rån. När det gäller anmälningarna är det de som anmälts till polisen. Hur stort mörkertal som finns törs man inte gissa, jag skulle tippa 100% för jag tror unga är rädda för att anmäla. Blir det samma trend resten av året kan de bli betydligt fler i år jämfört med förra året och det kan hamna betydligt mer än 2000 rån. Inte alls främmande är att det är främst i Stockholmsregionen men även i vissa delar av region Syd som gör att siffrorna stiger. Vad som inte framgår av dessa siffror är om det är barn som rånar barn eller vuxna som gör det. Det kanske finns statistik även om detta men den har jag inte lyckats få tag i. Det som rånats borde ha lämnat en uppskattning av åldern när man gjorde anmälan. Det finns ingen uppgift om man tror det är ungdomsligor som är i farten och att det kan röra sig om unga som är på väg in i en brottslig bana.

I vilket fall som helst måste man fråga sig i vilka miljöer finns både offren och förövarna eller om det är ungdomsgäng som vill visa makt över ett område. Vad gör man för insatser i bostadsområdena från bland annat kommunerna för att förhindra den här typen av rekrytering  till brottslighet eller om brottslingarna är rekryterade  av vuxna tillhörande den organiserade brottsligheten. Här måste krafttag från samhället vidtas och en väl organiserat arbete i lokala Brå komma till om det nu som jag tror inte är så högt prioriterat som jag vet finns i Umeå. Brå är en bra länk inte minst mellan kommunen och Polisen. Barnbrott måste vara en prioriterad verksamhet i varje kommun och det är lättare att stämma i bäcken än i ån för att använda en liknelse. Det är bra att Umeå har lycktas bra med att hålla nere brotten och jag tror att boendemiljön är bra när vi rekryterar folk och att hela samhället fungerar mycket bättre ju förre brott som sker i en kommun och det är också en större trygghet för våra barn. Det behövs gott om arenor både idrottsligt och kulturellt om man ska lyckas, det är jag övertygad om

2 kommentarer

  1. philip stenberg

    Det är en naturlig utfall, då företrädare griper in olika våld-medel för att flytta fram sina omättliga begär och maktpositioner. Våld föder våld, barn gör som vuxna gör inte vad de säger.
    Titta på dig själv i sanningens spegel, en illutionerad figur som betraktar sig själv som felfri, våga de skrapa på ytan, ser du det unkna illa luktande ego som just utifrån begär om makt trampat på för att hävda sig själv, ty ingen ide och ideologi legitimerar ett sådan grov beteende.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig i helt mitt liv brukat våld och att du söger att jag ska titta på mig själv då beskyller du mig för att bruka våld och det är brottslig att beskylla folk så du vet det. När du far med osanning kommer jag inte att publicera några inlägg från dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.