Nu har Liberalerna valt Sabuni till sin ledare

Nu har Liberalerna valt Sabuni till sin ledare. Hon har också utsett Pehrsson till gruppledare i Riksdagen och det innebär att det är han som tar alla partiledardebatter eftersom hon inte sitter i Riksdagen. Sabuni var den enda som ombuden kunde rösta på då de andra två hade avsagt sin kandidatur. Det har spekulerats massor före detta val och fråga har varit vart är grunden i den sammansättning som tillträtt och vart är partiets gamla grund de socialliberala frågorna. Jag har samlat några artiklar från Omni och alla är före idag.

%Ï LEDARSVEPET Flera ledarsidor engagerar sig i dag i Erik Ullenhags avhopp från Liberalernas partiledarkamp. Uppmärksamheten kring Nyamko Sabunis seger i L-striden kan nog ge ett ökat stöd för partiet på kort sikt, skriver Dalarnas Tidning i en ledare.

Men om man tittar på de mest framgångsrika partiledarna just nu så är ingen av dem tuffast eller hårdast i sitt parti , skriver ledarsidan och nämner i sammanhanget Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt.

Det är inte någon tillfällighet att det är Ebba Busch Thor och inte Sara Skyttedal som leder Kristdemokraterna , skriver ledarsidan, som betonar att mellanmjölk inte ger någon baksmälla.

Expressens Malin Siwe anser att Sabuni måste få köra sitt race, utan att utsättas för internt krypskytte . Därmed undanbedes också goda råd från tidigare partiveteraner, skriver hon.
Annars hamnar Sabuni i samma usla läge som Mona Sahlin gjorde på sin tid. 

Nerikes Allehandas Sofia Mirjamsdotter håller med om att Sabuni ska få en chans att visa vad hon går för , men hoppas samtidigt att Ullenhag är beredd att ta över och ta ansvar vid ett eventuellt misslyckande.
För partiet, och för ett snällare Sverige. 

%Ï JAKTEN PÅ NY L-LEDARE Erik Ullenhags besked att han ger upp kampen om att bli näste L-ledare innebär också att Jan Björklund-sidan förlorade den sista maktstriden i partiet. Det menar statsvetaren Svend Dahl, som också är chef för Liberala nyhetsbyrån.

Enligt honom är den stora frågan nu hur utmanaren Nyamko Sabuni tänker positionera partiet och vilka väljare som är målet. Mycket pekar enligt Dahl på att L kommer konkurrera med M om de borgerligt sinnade  väljarna, vilket på sikt också innebär att man behöver distansera sig från samarbetet med Socialdemokraterna.

 Man kan inte gå in i valrörelsen 2022 som ett stödparti åt S om man vill locka dessa väljare, säger Dahl till Expressen.

DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki anser att det blir svårt för Sabuni att ena partiet.
 Jag tror inte heller att det är hennes ambition, säger hon i P1-morgon.

%Ï JAKTEN PÅ NY L-LEDARE I går meddelade Erik Ullenhag att han drar sig ur striden om att bli ny L-ledare efter Jan Björklund, vilket banar väg för utmanaren Nyamko Sabuni. Beskedet kom som en stor överraskning internt, och flera L-profiler meddelade på kvällen att de lämnar partiet.

Men beskedet får också följder i samarbetet med Socialdemokraterna, rapporterar Expressen. Tunga källor  inom partiet beskriver valet av Sabuni som mycket överraskande  och ifrågasätter hennes ledarskapsförmåga.

 Ett liberalt parti som tror att de kan samarbeta med SD är ett dödsdömt parti, säger en S-källa i regeringskansliet till Expressen.
Sabuni har själv sagt att januariavtalet mellan S, MP, C och L ska respekteras.

Slut citat och vi får väl se under något år vem som spekulerade rätt. Skulle decemberöverenskommelsen fall då är det troligaste att Löven utlyser extraval. Vi får väl se. Liberalerna fick igenom mer än de fick i alliansen menar många tyckare. Det är dock självklart att ska man bryta upp politiken blir det kompromisser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.