Tillverkaren av olycksplanet varnade för metalltrötthet

Tillverkaren av olycksplanet varnade för metalltrötthet. Det hörde vi på radion i går eftermiddag. Vart man skickade varningen eller om man skickade ut den framkom däremot inte i radioreportaget. Radioin visste inte heller om det var exakt det plan som gick under i söndags. Då nämnde man även att rapporten gått till EU men inte om den gick vidare på något sätt ut till andra EU länder sa inget om. Något direktiv från EU till länderna i EU fanns dock inte. Det kanske var för få plan som hade sålts till Europa. Vi får nog vara ovetande om det orsakat olyckan. Jag brukar ju citera Omni och jag hittade även en kort notis om detta på Omni

%Ï FLYGPLANSOLYCKAN I UMEÅ Tillverkaren av den flygplansmodell som kraschade i Umeå varnade redan förra året för modellen, rapporterar SVT Västerbotten. Fästena för vingstöden kan på en del av flygplanen drabbas av metalltrötthet. Därför uppmanades användare av planet att inspektera vingfästena och byta ut dem om defekter upptäcktes.

Det är oklart om det kraschade planet genomgick de här inspektionerna eller om det tillhörde den typ som rekommenderades omedelbara inspektioner.

Även flygmyndigheter i Australien, där planet tillverkades, har varnat för flygplanstypen, rapporterar P4 Västerbotten. Varningen gällde också i det fallet att vingstöden kan drabbas av metalltrötthet. Slut citat från Omni

2 kommentarer

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det har ju kommit fram att alla undersökningar var gjorda enligt transportstyrelsen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.