EU tänker ta död på fotbollen i Norrland

EU tänker ta död på fotbollen i Norrland. Ja det är sanningen om man förbjuder konstgräs med det material man idag har i plastgräset. De har sagt att det ska bort 2022. Den ansedda tyska tidningen Welt am Sonntag skriver att EU vill förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi från och med 2022. Det är ett mycket vanligt material i konstgräset och skulle få oerhörda negativa konsekvenser främst för ungdomsfotbollen. Kostnaden för att byta material hamnar på minst 2 miljoner per plan och i Sverige finns det över 1000 planer som drabbas.

När vi började med konstgräset i Umeå så höjdes nyttjandegraden i stort sett med 1800 timmar per år på Gamlia om jag minns rätt. Konstgräset har framför allt blivit en kvali ets höjning och miljöförbättring då man fick lämna grus och jordplanerna. Den största nyttan har vi haft i norr både inom landet och inom EU. När konstgräset kom var det tveksamt för UEFA om det var rätt underlag men jag tror det fanns nu över 200 konstgräsplaner i Storstockholm och möjligen finns det ett 30 tal inom Umeå kommun. Många andra kommuner i länet har också anlagt konstgräsplaner.
Det är ämnet vulkaniserat gumma som man angriper men jag tror inte man hittat något bättre material ännu. Jag tror att konstgräset gör större nytta än skada då det har så enormt stor nytta för barn och ungdomar. EU kommer att ta död på mycken fotboll för jag är helt säker på att kommunerna har inte råd att byta ut gummit.

Det är en miljöåtgärd men det är idioti att komma med retroaktiva åtgärder som ligger i förslaget. Skulle man trots att det är dumt så borde även EU ersätta alla som drabbas av beslutet och man kan inte lägga över dessa på kommunerna som har nog svårt med ekonomin. Det här måste regeringen och även de våra i parlamentet sätta stopp för och tiden är dessutom alldeles för kort. Svenska fotbollsförbundet måste även motarbeta detta som läget är nu. Det är ett vansinne med retroaktiva beslut över huvudtaget. Det här borde dessutom vara en angelägenhet för nationerna inom EU att fatta beslut om. Det finns många andra områden som har större betydelse och är skadligare för miljön. Att EU sysslar med sådana små saker gör att skepsisen mot EU ökar kraftigt. Genomför inte detta utan ägna er åt viktigare frågor som utsläpp från bilar som drivs med fossila bränslen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.