Det är för gott om älg i Sverige

Det är för gott om älg i Sverige. Det är ett vansinne om den ska rödlistas som det sagts. Jag vet inte om det ät EU som hittat på detta. Det är för gott om älg i Sverige och det blir varje år stora betesskador på områden det är så mycket skadorsom mer än 10% och på vissa områden upp till 20% av tallarna som planterats som älgen använder som föda vilket är lika med kostsamma skador.

Gör man älgen till en rödlistad art ökar självklart skadorna för skogsägarna. Älgen ger sig på skogen då det finns för lite mat i övrigt och skogsägarna kan inte ta på sig att vara fodervärd för älgarna

9 kommentarer

  1. Pelle

    Ja skogsägarna kan anställa folk som matar djuren i skogen, tror en älg gillar äpplen med, kanske vissa matplatser djuren kan gå till o få mat o vatten, det kanske går att använda tex skolmaten, bara ungarna sorterar grönsaker o kött var för sig, i rhodos finns det ställen hundar o katter kan gå till o få mat o vatten, skogsstyrelsen är ju bra o ta in bidragsanställda så staten betalar ändå lönen och det blir mindre matsvinn med ????

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Min blogg handlade om att man funderade på att rödlista älgen. Har själv ett litet skifte där jag fått plantera om då älgen ätit upp allt trots att det finns gott om sly på skiftet

  2. Thomas Gissberg

    Äh det där är skitsnack för att möjliggöra älgjakt. Största problemet för naturen är väl isåfall människostammen men vi fortsätter obehindrat att bre ut oss. Elaka älgen står och gnager på en kvist

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tycker oavsett vad du skriver att det finns ingen anledningen att älgen rödlistas

  3. Olle

    Det är klart det är EU eftersom det är brist på Älg i Tyskland med omnejd. Sen vill Henry Kallioniemi MP som lämnat in en motion i riksdagen om att vi måste få ner stammen för att skydda vår miljö mot koldioxiden från fisande Älgar. haha. Men faktum är att i de vargtätaste reviren är vargens betesdjur borta. Och man kan ju fundera på om inte vargkramarna ligger bakom för att vargen ska bli vargmat.
    Och fisken ska vara Skarv och Sälmat inte människoföda. Som sagt det är röster från storstäderna som styr politiken ,landsbygden skiter alla i. Men mat ska de ha men de vet väl inte var den kommer ifrån. Och nu har ju även EU sänkt skyddstullarna på mat från Afrika så nu blir det ännu sämre kött i butikerna från djur som knappt har nåt djurskydd alls.Kanske det är Nigerianska maffian som ligger bakom när de nu tagit över Göteborg .Sverige krackelerar och ingen gör ett djävla dugg åt det.

  4. Gunnar.F.

    Håller med dig till 100% !
    Det är tillräckligt med dödsfaror på våra vägar även om det skulle finnas 0 älgar i Sverige,så fler behövs verkligen inte !

  5. Thomas Gissberg

    Älgen är ju skogens konung och de djurstammar vi har idag förtjänar sin respekt. Det är ganska hutlöst egentligen att man har styckat upp skog som privatpersoner använder som handelsvara. Om älgens närvaro skulle dra av 10-20% på lycksökarens vinst så kan det väl räknas som älgskatt så kan vi K-märka honom. Jag såg för några höstar sen en älgtjur stå vid sidan av vägen bakom några träd längs vindelnvägen och en ung lunsig grabb hade släppt ut två jakthundar och plockade ut bössan ur skuffen, om jag hade varit medveten om att det var jaktbrott så hade han blivit medveten om mig. Jag kan förstå jakt som en självklar del av den gamla världen men med den samhällsutveckling vi har idag så hoppas jag att jakt blir en förlegad sysselsättning.

  6. Kurt Lundgren

    Jo Lennart vi har en Älgstam som inte får tillräckligt med mat.
    Vilket jag vill lägga på skogsbolagen eftersom det moderna skogsbruket inte tillåter att björk och annan lövskog inte får finnas samt att bolagen tar bort blåbärsriset som är basfödan. Nått måste ju älgarna äta. Då inte bolagen ser sin del i att älgarna äter tallplantorna pga.man glömmer det elementära för alla levande varelser äta bör man annars dör man. Sverige har aldrig haft så mycket skog som nu växer men med lite hjälp av lövskog som också är ett skydd för skogsbränderna så skulle älgarna göra mindre skador.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag håller i stort sett med dig i din beskrivning men jag tycker det är fel om man rödlistar älgen som bloggen handlade om

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.