EU är ett hinder för utveckling

EU är ett hinder för utveckling. Det gäller den forskning som faller under gamla GMO lagar. Det här belyses av en artiklar i både VK och VF i början av veckan och det är forskare bland annat i Umeå som tycker så och de har tillsammans med andra forskare skrivit en artikel. De menar att jordbruket måste klimatanpassas så att man får fram tåligare växter. De menar samstämt att EU:s stränga GMO-lagar sätter stopp för detta. Det menar företrädare för svenska universitet i ett gemensamt upprop.

De går ut i ett upprop mot det EUförbud som hindrar dem att använda den så kallade gensaxen, med rötter i Umeå.De hade även med att de tycker att svenska politiker bör engagera sig i växtforskning för att snabbt klimatanpassa jordbruket. Det är nog för att vara helt ärlig dålig kunskaper om detta med undantag från de som jobbar med detta och forskar. Umeåforskaren Emanuelle Charpentier som ledde den grupp som utvecklade metoden med Gensaxen. I artikeln framgick vad man menar med gensaxen och hur det fungerar men du som vill veta mer kan söka i både VF och VK vad det handlar om.

Så här skrev man i artikeln att politiken måste agera och det gäller utifrån en dom i EU domstolen  Hela konceptet att det finns en gräns mellan GMO och icke GMO u.Men det är inte domstolens fel att det är en tvetydigt skriven lag, utan det är upp till politikerna att modernisera lagen, säger
Stefan Jansson. EU-domstolen utgår från lagtexten som skrevs 1991, berättar han.
 Och då hade man ingen susning om vilka framtida tekniker som skulle kunna komma, säger Stefan Jansson.

Han och företrädarna för de stora universiteten, däribland rektorerna för Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, och de kungliga vetenskapsakademierna vill att svenska politiker ska ta strid för en ny lagstiftning. Det här måste tex våra riksdagsmän från länet göra och skaffa sig kunskaper så att vi kan få en ny lag som tar hänsyn till nya kunskaper.

De menar att forskarnas händer bakbinds av tolkningen som EU-domstolen gjort, att de mister ett viktigt verktyg för att skapa ett klimatanpassat jordbruk. Det här menar man på finns förståelse för i Sverige men att man måste få med sig resten av EU för att kunna göra de nödvändiga lagändringar som behövs då tiden hunnit förbi lagarna.

Här litar jag på att Erik Bergkvist som nu sitter i parlamentet kan få den information han behöver för att driva den här frågan. De som jobbat med detta bör ta kontakt med Erik för att ge honom kött på bena och det här måste vara mycket viktig för det norrländska jordbruket och sysselsättningen i Norrland och att vi får fram mera lokalproducerad mat och skördar som ger större förutsättningar för god lönsamhet.

En kommentar

  1. Pingback: Vad är GMO? (Naturligtvis vill jag ha etiketten ”Crispr cas9″) | Ekergårds mat & biologi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.