Varför lånar inte det offentliga mer pengar

Varför lånar inte det offentliga mer pengar. Såg ett reportage där man kan låna på hundra år och dessutom få betalt för att låna. Det vore väl bra om staten lånade till de stora investeringarna som ska göras bland annat till de stora Järnvägssatsningarna som behövs inte minst för miljöns skull. Jag har själv tyckt att det är märkligt detta med minusränta där man får låna och få betalt för att låna.

Systemet tror jag finns i flera länder än Sverige. Just nu diskuteras förstärkningar av försvaret och det vore väl rätt att man lånade till de investeringar man gör i material och utrusning. Det kanske även vore på sin plats att kommuner och regioner lånade mer till de investeringar som ska göras. Låna på upp till hundra år och få betalt för att låna då kommer inflationen att betala lånen.

Det är ju lite upp och nedvända världen och att ta långa lån och få betalt måste man ju pröva. Staten i sin tur som har så mycket investeringar och det har ju även kommuner och regioner låna saker som har positiv effekt på ett hållbart land måste man pröva, för lån på lång tid och få betalt måste vara helt rätt i den tid som vi befinner oss i nu. Som räntorna är och de lån man får på lång sikt måste det vara helt rätt att låna i stället för att spara och betala av på lånen. Att låna till stora investeringar måste vara bra när man nu tippar att det blir en sämre tider med jobben. Dags att tänka om.

3 kommentarer

  1. Brorson

    Och vem garanterar att ränta blir lika låg hundra år framåt i tiden? Jo, det gör staten i det land, där denna moderna variant av Ebberöds bank har sitt huvudkontor. Ska Sverige sätta sig i skuld hos den kinesiska staten och lita på att denna stat kommer att fortsätta att ösa pengar över Sverige under så långt tid framåt, utan krav på politiska motprestationer? Sällan har Göran Perssons ord ”den som är satt i skuld är inte fri”, varit mer sanna än nu.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Räntan bestäms när man tar lånet. Vi har ett lån med fast ränta för färjan som byggs för färjetrafiken. Det var då mer än 25 år fast ränta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.