Tystnadskultur och meddelar frihet

Tystnadskultur och meddelar frihet. Media håller på med det nu och jag har fått en del samtal där man tror att allt i en kommun och region omfattas av meddelarfrihet och är allmänna handlingar. Så är det definitivt inte. Det finns en massa andra lagar som säger att man har tystnadsplikt och det är inom sjukvården allt som rör patienterna och där är då så att man inte ens får prata med varandra om en patient.

Så är det även inom kommunen att det finns tystnadsplikt om de som berörs av åtgärd både inom äldre och även socialtjänst och jag tror men vet inte om det är likadant inom skolans område. Varför tar jag upp detta nu då. Jag har fått många samtal från människor som är rädda att det ska komma ut rörande deras hälsa både inom sjukvärden och inom främst socialtjänsten. Där råder en tystnadskultur eftersom det inte är tillåtet att ge information om patienter eller de som rör de områden som finns inom kommun.

Det finns även inom kommunallagen beskrivit när en handling blir offentlig. Om vi politiker sitter i samma nämnd eller styrelse och mailar om detta till varandra är inte det en allmän handling. Likaså är det inom tjänstemannakåren i ärenden som är under beredning. Interna material inom partierna och mellan partierna är inte heller allmän handling och därmed inte tillgänglig för media. Det fanns media som inbillade sig att kommunikation mellan mig och Anders Ågren också var allmän handling. Vilket är helt fel. Visst ska det som är allmän handlingar vara tillgängligt för media men inte personliga frågor. Efter 26 år som heltidspolitiker tycker jag att även media måste lära sig vad man har rätt att få reda på. Att tala om där det är tystnadsplikt är en brottslig handling. Tyvärr vet jag att vissa mediautbildningar har svårt att ge eleverna rätt information. Jag vet detta av egen erfarenhet.

När det så gäller tystnadskultur tror jag inte det finns mycket av den och det har sin självklara förklaring. Idag är det ständiga möten mellan arbetsgivarens representanter och de anställda och där löser man upp det mesta i förhandlingar och diskussioner men även där finns saker som man inte kan prata om utåt om det är vissa problem någon anställd har. Sedan finns det vissa partiföreträdare som vill misskreditera och speglar just på en tystnadskultur men som inte ens ville erkänna att man var ett arbetsmiljöproblem på sitt beteende mot de anställda. Vad jag förvånades över vilken tystnadskultur det då som utspelades i media. Den gången tror jag att om det hade varit jag som bett mig som personen och personerna gjorde , då hade det blivit ett djävla liv både i det partiet och i media.

Sociala medier har blivit en tummelplats för näthat och kränkningar och där finns snart inga andra åtgärder än att polisanmäla. Jag har vissa som gott och väl skulle straffas om jag anmälde både för olika typer av kränkningar och rikt grova lögner och förtal. Nu publicerar jag inte dessa kommentar på bloggen som det främst handlar om men jag sparar den för framtida behov eller för att visa hur de så kallade näthatarna beter sig och även många gånger under falska adresser men vi som äger bloggen kan i alla fall se från vilket Ip nummer man skickat in sin kommentar. Det är alldeles för vanligt med hot mot politiker vilket är ett hot mot demokratin.

2 kommentarer

 1. Brorson

  Helt rätt. Vad sedan beträffar kommunikationen mellan dig och Anders Ågren, så beror det på i vilken egenskap samtalen förs. Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna är offentliga myndigheter. Offentlighetsprincipen gäller inte för politiska partier. Det gäller alltså att hålla isär sina roller, när man företräder en kommunal nämnd och när man företräder sitt parti.

  Det kan även vara straffbart att avslöja sådant som enligt medias etiska regler (som inte är några lagar) är av allmänintresse. Det kan vara förtal.

  Om det kommer till polisutredning, kan internetleverantörerna åläggas att lämna ut vem som hade ett visst IP-nummer vid en viss tidpunkt. Man är inte helt skyddad om man skriver anonymt. Är innehållet brottsligt, exempelvis olaga hot, kan avsändaren spåras.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag kan detta så du har inget att lära mig. Inget internt i en styrelse eller nämnd är allmän handling och vi satt båda i Au och KS och då är det inte allmän handling även om det rör ett ärende. Den här kommentaren som du skrivit ser jag vilket IP nummer du ha för så funderar bloggarna i VK och tidningens ansvarige utgivare har inte det ansvaret för bloggen utan det är bloggägaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.