Det är stor brist på arbetskraft

Det är stor brist på arbetskraft. Det kanske låter konstig när det råder arbetslöshet inom många yrken och trots att arbetslösheten ökar. Men jag är inte förvånad ett enda dugg och att detta har sagts under oerhört många år. Det är brist på arbetskraft i vården, skolan och byggsektorn. Jag vet med bestämdhet att en del beror på alliansens förändring inom gymnasieskolan då inga yrkeslinjer gav behörig att sedan söka vidare till högre utbildning. De bristyrken som redovisas kommer från Arbetsförmedlingens kontor. Hur det blir nu när arbetsförmedlingen när den mer eller mindre ska skrotas finns inget bestämt i dagsläget men jag tycker man måste införa bristyrkesutbildningar igen och för Byggbranchen vet jag att det fungerade.

Arbetsgivare över hela landet efterlyser civilingenjörer, förskollärare, it-specialister, läkare, lärare och sjuksköterskor. Även behovet av elektriker, fordonsmekaniker, kockar, lastbilschaufförer, undersköterskor
och VVS-montörer är stort. Det skriver TT. De sistnämnda går att klara vi riktade utbildningar som jag skrev bristyrkesutbildningar och i vissa fall lärlingsutbildning. Eleverna själva måste man få att inse att man måste göra färdigt gymnasiet både för att kunna läsa vidare och arbetsgivarna vill att man ska ha gått klart Gymnasieskolan.

När det så gäller de som kräver en högre utbildning är det självklart att det går inte alls lika fort som bristyrkesutbildningar så där gäller det att få fler sökande till universiteten och högskolor. Det finns även de som har en akademiskt utbildning där det inte är lika gott om jobb och de måste kunna få komplettera de tidigare utbildningarna.

De akademiska utbildningarna tar betydligt längre tid och här finns ingen annan väg än arbetskraftsinvandring om Sverige ska vara ett land med hög utbildnings nivå och kunskapsnivå. Samhället måste även bli bättre på att ta tillvara den äldre arbetskraften och för mig är det ofattbart att de som vill inte får jobba kvar när de fyllt 67 år. Ett sånt system finns i alla fall inom Umeå kommun. Det måste vara en självklarhet att de som fyllt 67 år och där det är brist på folk ska få jobba kvar om de vill. Klart som en vacker vårdag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.