Igår började jag med att ta upp pären

Igår började jag med att ta upp pären. Det var bra väder för om inte solen låg på. Det gäller att passa på när det inte regnar för till helgen ska det vara färdigt för då får jag hjälp av sonen och hans fru liksom hans svärfar och svärmor. Ju mer jag tar upp ju mindre tid går det åt för dem. Jag har satt tre sorter King Edvard och Folva är de vita och så självklart Mandel. Det märks inte i landet att det varit torrt för rötter under har sökt fukt. Trots att det regnat över 50mm sista en och halv vecka så är potatisen torra.

Vi har haft det som tradition länge att de kommer hit alla och hjälper till med att bärga skörden, och jag och Magnus sätter och jag gräver på och rensar ogräs som till största delen är vad vi kallar daggtaggen. Vi får väl se hur länge man orkar på samtidigt som det är bra träning eftersom allt upptagande sker genom att gräva med pärgräv. Det som jag sätter och tar upp brukar i stort sett räcka tills det nya kommit upp. Utsädet det har jag de sista åren alltid köpt nytt för då brukar risken för sjukdom minska. Köpen brukar jag göra hos Håkan Eriksson vid trädgård väst.

Vi brukar också avsluta med en skördefest med kräftor och räkor samt lite god dricka som belöning för arbetet och när skörden är ner i pärkällaren. Därför är det bra om jag hinner ta upp sa pass mycket under veckan så att vi kan kalasa lite på lördag kväll. Visst kan man fråga sig om detta bär sig för det blir även lite transporter till Långvaoöttnet för att sätta, sköta om och ta upp. Men jag tycker det är bra smak på det man tagit upp själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.