Nu har vi en ny regering och de nya är kvinnor

Nu har vi en ny regering och de nya är kvinnor. Det har tillkommit tre kvinnliga ministrar och jag tycker han gjort ett mycket bra val. Ann Linde blev som väntat utrikesminister och inom det området har hon lång erfarenhet även om hon kommer att jämföras med Margot Wallström. Ny utrikeshandelsminister blev lite otippad Anna Hallberg som varit vice VD i Almi.

Henne har jag nog mött i Almis bolagsstämma där jag är ombud för region Västerbotten. Ny arbetsmarknadsminister blev en kvinna med förflutet i Luleå och som ordförande i TCO nämligen Eva Nordmark. Henne har jag mött ett antal gånger och senaste gången var i Almedalen för några år sedan. Och arbetsmarknadspolitiken den kan hon väl. Så jag tycker att han som vanligt hittar rätt. Det finns många bra saker i regeringsförklaringen och där fanns självklart januariavtalet med. Det får alltid vissa kritiker att gnälla med de har helt glömt bort att alternativet har varit en regering ledd av den alltid hånflinande Ulf Kristersson moderatledaren. Ylva Johansson som fick ett stort ansvarsområde som migrations- och inrikesfrågor, ett av de områden som varit de hetaste i EU de senaste åren

Det har självklart kommit en massa kommentarer som finns i Omni som jag lägger ut här. Ni ser vilka det är som kommenterat.

”Näringslivet ger ris och ros åt regeringsförklaringen
Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner och nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Så kommenterar Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke tisdagens regeringsförklaring.

I ett pressmeddelande säger Jacke bland annat att det är utmärkt  att statsminister Stefan Löfven lyfter företagens viktiga roll i klimatarbetet. Samtidigt tycker han att det är förvånande att regeringens nya välfärdskommission inte har plats för näringslivet.

 Vi vet att välfärden står inför stora utmaningar. För att klara dem krävs innovationer och nytänkande, något som företagen i dag i hög grad står för, säger han.

%Ï RIKSMÖTETS ÖPPNANDE Statsminister Stefan Löfven spelar på hela klaviaturen när han ombildar regeringen . Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys efter dagens regeringsförklaring där tre nya kvinnliga ministrar presenterades.

Ett säkert kort som utrikesminister, en fackveteran på det tuffaste jobbet och en chansning som utrikeshandelsminister , skriver han.
Eriksson anser att Eva Nordmark är en tidsinställd bomb  i regeringsombildningen, inte minst med tanke på att hon kritiserat mycket av den liberala arbetsmarknadspolitiken och nu ska genomföra den.

Expressens expert Jenny Madestam håller inte med, utan anser att Löfvens val av arbetsmarknadsminister ger en tydlig signal till C och L om att de inte behöver oroa sig för att januariavtalet inte kommer att hållas.
Därför väljer man inte någon som är mer vänsterprofilerad. Man har valt att inte skrämma mittenpartierna , skriver hon.

%Ï NYA MINISTRARNA Nya utrikeshandelsministern Anna Hallberg var den stora överraskningen när statsminister Stefan Löfven presenterade omstuvningen av regeringen.

55-åringen har varit vice vd på det statliga investeringsbolaget Almi och saknar politisk erfarenhet. Hon blev medlem i Socialdemokraterna efter att Löfven frågat henne om hon ville bli minister, skriver Aftonbladet.

 Det är en stor och viktig fråga. Jag funderade både en och två gånger, men blev väldigt hedrad, säger hon till tidningen.
Hallberg avslöjade också två skelett i garderoben : Att hon köpt svart städhjälp och barnpassning för 20 år sedan.

%Ï NYA MINISTRARNA Stefan Löfven har i dag vid riksmötets öppnande presenterat tre nya ministrar i sin regering. Ann Linde (S) blir ny utrikesminister och Löfven beskriver henne som skicklig.

 Hon har en gedigen kunskap och ett kontaktnät över hela världen som kommer har stor nytta i hennes roll som ny utrikesminister, säger han.
Linde själv säger att hon är glad och stolt över att få detta uppdrag.
 Vi ska fortsätta bedriva en feministisk utrikespolitik, säger hon och lyfter att även klimat och säkerhet kommer att prioriteras.

Även Anna Hallberg blir ny utrikeshandelsminister och Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister.
 Mina erfarenheter från näringslivet är något jag bär med mig nu i min nya roll, säger Hallberg.
Nordmark säger att hennes första uppdrag blir att tillsätta en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen slut citat

Jag tycker det var flera intressanta saker i regeringsförklaringen. Ett är de stora satsningar på landsbygden som bland annat 2 servicekontor i Storuman och Åsele. Stödet till lanthandeln. Den gröna omställningen och att vi ska bli först i världen genom att vara fossilfri. Sist men inte minst att ha folk i arbete är den viktigaste frågan och att man kommer med arbetsmarknadsutbildningar.

Jag är i citatform och ska avsluta med ett citat som vi fått från Stefan Löfven
Vi ska vara ett sammanhållet land, där alla människor som kan bidrar genom att jobba, göra värnplikten och kanske ställer upp för fotbollsföreningen en ledig söndag, men också vet att samhällets gemenskap finns där vid sjukdom eller arbetslöshet.

Nu pågår detta samhällsbygge för fullt, genom ett intensivt reformarbete. Gängkriminaliteten ska knäckas, sjukvårdens köer kortas, glesbefolkade kommuner få mer pengar och fler människor, exempelvis i Storuman, Åsele, Vansbro och Torsby, ska ha ett servicekontor att besöka. 

I beslut efter beslut, prioritering efter prioritering lägger vi pengar på att rusta hela Sverige starkt. I form av poliser och försvar, men också hemtjänst och en klimatomställning. Slut citat Stefan Löfven. De politiska motståndarna gör som vanligt och värst är som alltid moderatledaren. Han är fortfarande besviken att han inte blev stadsminister trots att han räknat in SD i regeringsunderlaget. Detta är den första egna budgeten för regeringen som kommer till veckan för det här året har varit den budget som M och KD med stöd av SD kuppade igen innan det var klart vilka som skulle styra Sverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.