Attacker mot Saudiska oljelager

Attacker mot Saudiska oljelager. Det skedde med drönare i går då Saudi Aramcos anläggningar råkade ut för dessa. Huthirebellerna har tagit på sig ansvaret för at ha utfört dessa medan USA skyller på Iran. Varför man gör det kan man fråga sig men de vill säkert göra en militär attack mot Iran. Nu stiger priset omedelbart som en effekt av detta och det visar på hur viktigt det är att vi kommer bort från oljeberoendet. Så här beskrivs attacken i Omni.

DRÖNARATTACKEN MOT SAUDISKA OLJEJÄTTEN
Efter drönarattackerna mot Saudi Aramcos två stora anläggningar är den stora frågan nu hur mycket olja Saudiarabien har i sina lager för att leverera till marknaden, säger Morningstar-analytikern Sandy Fielden till Reuters.

För råoljan väntas nu ett rally  men frågan är bara hur mycket priset stiger, säger Ethan Bellamy, senior olja- och gasanalytiker vid R.W Baird till nyhetsbyrån. Jean-François Seznec, verksam vid bland annat Georgetown University och Johns Hopkins University, säger till TT att han tror att det är Iran som ligger bakom attacken. Huthirebellerna har tagit på sig dådet  men de har inte en sådan avancerad teknik att de ska kunna genomföra något sådant här, menar han.

 Ingen kommer att säga sanningen om omfattningen, så marknaden kommer att oroas. Jag blir mer och mer övertygad om att oljepriserna kommer att stiga rätt rejält, säger han till TT.
Under lördagen uppgav källor för WSJ att att Saudiarabien stänger ner hälften av oljeproduktionen efter drönarattackerna. Slut citat Omni

Att rebellerna inte har kompetens tycker jag är lite nonchalant. Dessa har säkert pengar så de kan köpa och utrusta drönare. Vi kan nog inte göra annat än att vänta och se. Mellanöstern är och har varit en orolig del av världen länge. Israel hotar också med krig mot Gazaremsan och annektering av annat del av landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.