Greta Thunberg får Right Livelihood-priset

Greta Thunberg får Right Livelihood-priset. Det är ett pris som brukar kallas det alternativa nobelpriset. Hon är endast 16 år och därmed den yngsta som fått priset. Ordförande i organisationen sa att hennes politiska krav hörs över hela världen och det kan man inte förneka.
Det är fler som får detta pris nämligen människorättsaktivisten Aminatou Haidar från Västsahara, den kinesiska advokaten Guo Jianmei och Davi Kopenawa och organisationen Hutukara Yanomami Association för arbetet med att skydda Amazonas skogar. Priset är en miljon kr. Hon har hamnat i gott sällskap Greta.

Jag har sett och hört många talare både de som är bra och vise versa. Det är i alla fall få som hållit ett tal med sådan inlevelse som hon gjorde på FN konferensen. Det är klart att hon har rätt i att det måste hända mera om jordklotet ska räddas från en katastrof. Det är också klart att hon har en betydelse även i USA där president Donald Trump twittrade om henne. Det är utmärkt att miljöfrågorna fått en uppmärksamhet tack vare Greta och jag delar hennes uppfattning att det gäller för politiker att fatta beslut om vi ska klara jordklotet. Ett exempel är just att styra till mindre användning av fossila bränslen genom höjd skatt men då blir det ett djävla liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.