2 dagar 2 olyckor vid cykelöverfart

2 dagar 2 olyckor vid cykelöverfart. Det har börjat bli olyckor vid cykelöverfarter. I tisdags kom det en rapporten om detta och den skedde vid korsningen Brogatan/Storgatan och den andra vid Östra Kyrkogatan/ Nygatan på onsdag morgon. Jag är inte förvånad då vi bodde just vid den korsningen Storgatan/Brogatan länge. Nu har det inte framgått vad som var orsaken till båda olyckorna men jag skulle tippa att det var farten på cyklisterna som ev var orsaken. De tillfällen jag sett när jag var ute och gått är just hög fart och man cyklar ut i gatan så bilisten inte har en chans att stanna även om den kör mycket sakta. Cyklister tror även att man har företräde vid alla övergångsställen och de kommer även inland med full fart och då menar jag full fart på gångbanor.

Det glöms bort att det även tar tid att stanna en cykel som kör i 50 km i timmen. Det är även full fart utför på cyklister i den kombinerade gång och cykelvägen som går från Axtorpsvägen förbi Elsa Beskovskolan och ner mot stan. Cyklister omfattas också av regler som företräde vid korsningar om de kommer på vägarna. Det här med företräde för cyklister tror inte jag gynnar att någon i stället väljer bort bilen och cyklar till jobbet.

Har upplevt hur mycket mer bilar står där det är cykelöverfarter och då ökar utsläppen i centrala stan där det redan är för mycket utsläpp. Cykelöverfarterna har kommit till för att få en bättre miljö men det är jag mycket tveksam till. Jag tycker att det står bilar över allt som väntar på att komma fram och så länge de kör på bensin och disel släpper de ut mycket avgaser speciellt på vintern. Det tycker jag man ska kolla upp och se hur det blir med avgasutsläppen.

När vägpaketet är klart då västra länken är färdigbyggd skall trafiken ledas ut på ringen för att minska utsläppen och då måste man vidta åtgärder för att få bort så mycket trafik som möjligt efter gamla E4 genom stan liksom genomfarter från väst till öst och tvärt om. Nu blir även bilarna miljövänligare men när stan växer finns risk ändå för påverkan av fossila drivmedel. Här har kommunen en viktig uppgift att kommunicera med medborgarna om de åtgärder som vidtas och då kommer gamla E4 från Ersbodarondellen till den rondell som blir på södra delen där den möter E12. Den vägen blir då kommunal så Trafikverket har inte med den att göra. Kommunen köper de statliga vägarna som ligger innanför ringen och gör vad man vill med vägarna.

4 kommentarer

  1. Cykelstaden Umeå

    Hur har du mage att skriva ett sådant här inlägg!? Skylla olyckor där bilister uppenbart inte har idkat väjningsplikt på de påkörda cyklisterna.

    Det är svårt att förstå hur du har kunnat vara kommunalråd i Umeå när det är så uppenbart att du inte har koll på läget.

    Det finns inte en cyklist som kör 50 km/h på stans cykelvägar det kan vi lova.

    Och att cykelöverfarterna skulle bidra negativt till miljö pga bilars utsläpp är ett skämt! Det du skriver är som en dålig VK-kommentar av en arg medborgare som inte har nått annat vettigt att göra än att fara med osanning i Facebooks kommentarsflöde.

    Om vi tog bort alla cykelöverfarter i stan och ersatte dem med vanliga övergångsställen där cyklisterna behöver leda cykeln över istället för att cykla över, kan du föreställa dig hur långa bilköer det skulle bli då när alla hundratals cyklister sakta leder över sina cyklar över vägen istället.

    Vi vet att du gjort lite konstiga uttalanden genom åren, men det här tar verkligen priset.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Även om du har företräde har du en skyldighet att se dig för.Jag har i alla tider sagt sanningen. Vet du inte hur dåligt trafikvettet är hos cyklister tycker jag synd om dig. De cyklar ibland mot rött ljus, cyklar på gångbanor när det finns cykelbanor, de cyklar på trottoarer, cyklar där det är förbud. Ja listean kan göras mycket längre. Hur det såg ut och vems fel det var vid de två olyckorna är inte fastslagits, bara media och inte polisrapporten

      • Anders

        Cyklister bryter nästan lika mycket mot trafikregler som bilister.
        Det visar sig i alla undersökningar som görs på trafikbrott.

      • HolmsundLennartsHusse

        Tänk vilka bittra bilister som blir fetare och fetare på grund av sin oförmåga att röra på fläsket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.