Nya växter som går igenom väggar.

Nya växter som går igenom väggar. Det har dykt upp växter som vi knappt känner till. Idag på morgonen visade Svt nyheter som knappt någon känner till i vårt land.växten heter Parkslide och är en växt som kan leta sig in i både väggar och avlopp är nästan omöjlig att bli av med  och den brer ut sig över landet. När du rycker den eller sågar ner den reagerar den som i Alien-filmerna, säger växtekologen Jörgen Wissman till Svt.Den där växten kan bli upp till tre meter hög och rötterna kan gå 6 m ned i backen.

Det finns även andra växter som folk dragit hit och växer så mycket att den kväver alla andra växter. Den finns i mycket stora mängder här i Umeå och efter vägar och dikeskanter och det är Lupiner. Den har visserligen fina blommor när den blommor men är en främmande art som måste bekämpas annars tar den över.

Det finns fem arter som hotar den biologiska mångfalden och det är 1. Blomsterlupin
2. Jättebalsamin 3. Jätteloka
4. Gul skunkkalla och 5. Parkslide. Dessa ska man ta bort så den inte får tillfälle att ta över. Som jag sa så finns den efter vägar ofta och då gäller det för väghållarna att ta död på dem. Väghållarna är främst kommuner och Trafikverket och både staten och kommunerna brukar vara bra på att prata om den biologiska mångfalden så de måste själva föregå med goda exempel och ta bort växter som hotar den biologiska mångfalden.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.