I media säger man spara, bespara när kommunerna drar ned på verksamheten

I media säger man spara, bespara när kommunerna drar ned på verksamheten. Är det att spara ? Nej säger jag det är inget sparande.Jag har rätt när jag säger att man använder fel ord när kommunerna måste minska sina kostnader för pengarna räcker inte till. Söker man vad ordet bespara har för synonymer så är det spara , inbespara, reservera, lägga åt sidan,ha i beredskap. Där har jag inte någonstans sett att en besparing är att minska på kostnaderna. Spara å sin sida säger man så här om
Sparande är i vardagligt tal att lägga undan pengar för framtida bruk. Besparingarna kan samlas som kontanter, bankkonto, obligationer eller aktier. Man kan snåla med utgifter, men även spara överbliven inkomst.

Synonymer för spara är samla, lägga undan, förvara, ta reda på,bevara, behålla, gömma, sätta av, avsätta, reservera, vika och det finns några till i synonymer men inte ett ord att om man minskar kostnaderna för att man har för lite pengar. Jag hittar ingenstans att när kommunerna har för lite pengar till verksamheten så kan det aldrig vara en besparing eller ett sparande när man drar ned på verksamheten.

Jag har i min enfald trott att när man utbildar sig till journalist så ska man använda rätt ord. Det här har jag hört en känd grek orera över hur svårt det är med svenska när man inte använder rätt ord. Samma sak är att vi ska jobba mot bättre vägar vilket innebär att vi vill ha sämre vägar. Varför jag kom på detta och göra en blogg om när Radion diskuterade de neddragningar man har gjort i Bjurholm på skolan så ibland sa man besparingar och ibland att man sparat på skolan. Nu är väl jag ingen expert på Svenska men jag tycker i alla fall att tidningar och Sveriges Radio ska vara noga med språket. Vem fasen har hittat på att man sparar när man skär ned på verksamheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.