Vilken underbar artikel i HockeyNews

Vilken underbar artikel i HockeyNews. Idag har jag hittat en artikel i ovan nämnda skrift av deras reporter Mattias Persson. Han har bland annat i går sett matchen Björklöven mot Västervik. Jag säger bara det är intressant att en person som deras sportchef som varit Elitdomare tar bladet från mun. Han säger just att domarna i Umeå hade ingen spelförståelse och han har rätt. Nu lägger jag ut artikel i dess helhet mena har tagit bort den reklam som finns i artikeln då jag inte vet om det accepteras. Ta och läs den noga och här har ni den

Sportchefens tunga kritik mot domarkåren: ”Det är pinsamt”
Domarkåren har varit ifrågasatt länge. Nu har bägaren runnit över för Karlskronas sportchef, tillika förre elitdomaren, Patric Larsson. 
– Jag har hållit käften i tre år för att jag själv varit domare och man ska stå upp för sina polare, men nu får det fan vara nog, säger han till HockeyNews.se. 

Karlskronas sportchef, Patric Larsson, har precis bevittnat det allsvenska mötet mellan Västervik och Björklöven under tisdagen när HockeyNews.se når honom… han är fullständigt rasande i tonen. 
– Vad fan är det för spelsinne domarna har? Det är helt sinnessjukt. Jag sitter som en helt vanlig Svensson och tittar på mötet mellan Björklöven och Västervik som jag inte har ett skit med att göra och blir så jävla upprörd. Jag blir irriterad för att de går in och förstör matchen, säger Patric Larsson och utvecklar:

– Vad är det för jävla utvisningar de åker och letar efter? Om du ska ta några utvisningar ta då för hakning och andra grejer, istället för två som åker på varandra eller någon som råkat få upp klubban 20 meter från spelet. Sex spelare ska vi inte ens prata om, när någon åker och tar burskydd och byter, då blåser man för sex man på isen. Det var inte i dag utan förra omgången.

Mycket kan man göra, men det går inte att köpa spelsinne på ICA. 
Patric Larsson har själv varit elitdomare i tolv år och menar att problemen har uppstått sen fyrdomarsystemet infördes. 
– Jag skiter i om jag blir nerringd eller hatad för det här. Det är ändå mina polare som åker där och dömer, men någonstans måste det få ett slut. Det finns inget positivt med fyra domare, det kostar bara en massa pengar och skapar oreda.

Det är ingen som gnäller på att det inte är fyra domare i Division 1. Vad är det positiva med fyra domare? Jag hade aldrig dömt i ett fyrdomarsystem. Om du inte synkar med vederbörande ser det katastrofalt ut, säger han och fortsätter:
– Om det är en hakning vid blålinjen och domaren står två meter i från. Då är det domaren nere i hörnan som tar den. Hur är det möjligt? Ska vi ha fyrdomarsystem måste vi dela upp områdena lite. Det ser så jävla dumt ut. 

Vad tycker du att man bör göra åt det?
– Jag fattar också att det behövs domare, men det blir inte bättre av att vi har fyrdomarsystem. Det är som att flera bilmekaniker skulle undersöka en bil samtidigt och en konstaterar att det är bakaxeln det är fel på, medan den andra tycker att det är fläktremmen. Det funkar inte så. Om du och jag skulle döma hockey ihop skulle det förmodligen inte funka så bra.

Vad är det som säger att de ska funka så bra ihop bara för att de gått en domarkurs? Den ena har tolv rätt på provet och den andra har 22, det säger mig ingenting.

KHK:s sportchef menar att problemen uppstått sen fyrdomarsystemet infördes. Foto: Bildbyrån
Patric Larsson poängterar själv att han gjort misstag som domare och fått utstå kritik, men han tycker att dialogen mellan spelare och domare måste bli bättre. 
– Jag dömde för tio år sedan, men avsaknaden av spelsinne och dialog idag, det är helt otroligt. Varför ska man sätta upp en tia för att det är någon som ifrågasätter någonting? Vad är det för respekt? Om vi säger att jag skulle vara polis och du kommer och säger ”Jag blev lite hotad här nu för någon sa något åt mig”. Ska vi anmäla det då?

Det är pinsamt.
– Om jag säger ”Fyfan vad kass du är idag” kan man svara med ”Ja, men hur bra är du själv?” Det måste få vara gott snack och känslor där ute. Nej, då skickar man på straff i stället. Spelarna är sjukt irriterade på domarna som ska åka runt och spela poliser. 
Han fortsätter:
– Man måste få ha lite dialog ute på isen. Jag var inte den bästa domaren enligt regelboken men jag hade fan glimten i ögat, det vinner du på. Det är ytterst få, jag tänker inte nämna några namn, som har lite finger för det. 

Du som ändå har varit domare och fått utstå krittik. Kan du förstå hur domarna känner sig när kritiken öser över dem?
– Det skiter jag i ärligt talat. Har du bestämt dig för att bli domare måste du förstå att du kommer få kritik. Det är likadant som när jag gör en dålig värvning, inte fan springer jag och gnäller ute i media och ska bli skyddad för det. Då får du fan stå för det, säger han och är kritisk till att domarna låser in sig efter matcherna:

– Det är alltid skyddad verkstad. De ska låsa in sig i en jävla kuvös i 15 minuter efter matchen för att de inte kan stå för sina misstag. Det är bättre att man pratar om det och reder ut saker. Jag har gjort dåliga matcher och fått kritik, men då kunde folk komma in och prata om det och säga ”Du har respekt och kan prata om saker”. Domarna idag har ingen respekt överhuvudtaget. 
HockeyAllsvenskans domarbas Björn Wettergren blir förvånad när han får höra om kritiken. 

– Jag får ringa och prata med Patric (Larsson), jag känner inte igen den bilden. Jag har en helt annan uppfattning och tycker fyrdomarsystemet är jättebra. Självklart kan det vara så att domaren som inte är närmast tar beslutet men det är också hela poängen, att man har olika vinklar och kan hjälpa varandra. Emellanåt kan jag förstå att det ser märkligt ut, men det är inte alltid så att domaren som är närmast är ansvarig för situationen.

– Jag tycker fyrdomarsystemet är rena gudagåvan till HockeyAllsvenskan. Fyrdomarsystemet har gjort att vi fångar upp mycket mer på isen och gjort att matcherna blir lugnare. Det kommer helt klart göra att vi kan främja de skickligaste spelarna. Det är en utveckling vi sett både i NHL och SHL och i alla proffsligor som använder fyra domare. Det är nästan inte en åsikt utan fakta, säger han.

Mattias Persson
email
mattias.persson@hockeynews.se

Slut citat och äntligen en person som talar om precis som det är. Det förstör spelet och ishockeyn på sikt med domare som inte kan ishockey. Jag tackar dig Mattias som fått en fd. domare att öppna munnen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.