De som sysslar med svartjobb ska ges näringsförbud

De som sysslar med svartjobb ska ges näringsförbud. Tidigare i veckan såg jag i någon TV kanal att man visade en person som jobbat tidigare åt ett företag som betalade svart. En man som kommit hit för att få pengar som han skulle använda för att skicka hem för att försörja sin familj. För tusen kronor svart i månaden blev det inga pengar att skicka hem. Nu hade han ett nytt jobb där han fick lön efter det kollektivavtal som gäller.

När jag då slog upp tidningen Arbetet blir jag riktigt förskräckt över det jag fick läsa. Det är ett ganska långt reportage från ett textilfabrik i Malmö som syr upp gardiner som säljs till svenska kommuner och myndigheter. Det är ett svart textilfabrik (svarta löner) som har papperslösa arbetare som är daglönare och som har 30 kr i timmen när man börjar och som kan komma upp till 50kr i timmen. När myndigheter besöker företag flyr daglönarna genom hemliga dörrar. Lönen betalas ut kontant en gång i veckan.

Orderna som fabriken har fått kommer från grundskolor, lokal förvaltning, skattemyndighet och till och med polisen. På en del ställen kommer även Kinnarps med som köpt produkterna och sålt dem till de olika organisationerna. Kinnarp som sådant har en inriktning mot offentliga verksamheter. I Arbetet finns även intervjuer med Kinnarp. Det här var bra artiklar och som jag tycker är läsvärda.

Det måste bli hårdare regler mot de som sysslar med denna form av svarthandel som säkert finns inom flera branscher och trolig även inom
Byggsektorn. Det här måste bli hårda straff mot den hör typen av brott som även är människohandel där många är utan asyl och är papperslösa.

En kommentar

  1. Olle

    Har fått 2 st erbjudande om att få betala svart för en ny uteplats i sommar, detta av 2 st välkända mindre företag från umeå. Valde det vita alternativet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.