Är det inte dags för män att ta PSA prov

Är det inte dags för män att ta PSA prov. Eller något annat som kan visa på att man kan ha cancer. PSA är ett prov för att se om
man ev kan ha prostatacancer. Men även om man har för högt värde så är det inte säkert att det är cancer. Socialstyrelsen utvärderade 2018 om allmän screening med PSA-tester ska införas i Sverige för att minska dödligheten i prostatacancer. Men det blev inte så att man införde detta men när man besöker en vårdcentralen kan man be om detta. Jag tycker det är dags att ompröva detta trots att det gamla ställningstagandet är lite drygt ett år. Jag är också säker att även om detta kostar lite men räknar man med att många kan räddas till livet är det en vinst

Jag träffade en gammal vän på ishockey senast som hade han fått beskedet att han har fått prostatacancer och som nu har spridit sig i hela kroppen så det finns inget mer man kunde göra åt detta. Han hade inte testats eftersom han kände sig frisk men helt klart borde de upptäckt detta om han tagit ett PSA prov eller ett annat prov direkt från prostatan.Jag vet inte om det finns någon annan väg att hitta cancern än genom screening. I alla fall måste även männen kunna få kallas till ett PSA prov om det är det bästa sättet att spåra prostata cancer. Det är klart att vännen i fråga känner en besvikelse när han inte testats och så får beskedet att det är kört för honom.

Jag är inte heller säker att alla män vet att man kan begära en test vid vårdcentralen. Cancer är ett otyg det vet vi alla och att det gäller att tidigt upptäcka den för då finns goda förutsättningar att man kan botas. Sverige har nog en av världens bästa kunskap om cancer och på Umeå Universitetssjukhus är man i topp. I kampen mot bröstcancer där kallas kvinnorna till undersökning utan att själv behöva be om en undersökning. Det känns oerhört tråkigt när man får höra att en gammal kamrat kommer att gå bort om en tid då det finns ingen chans till behandling. Än en gång låta alla testas med den metod som är bäst

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.