Vinterstudion igång och lite Löven

Vinterstudion igång och lite Löven. Få börjar jag vid det sista där Löven tog hem 2 poäng efter att det till slut lyckades sätta en straff. Södertälje kvitterade när det var 8 sekunder kvar efter att ha tagit ut målvakten. Jag tycker att Björklöven borde ha lyckats hålla ut ledningen med 2-1. Däremot är jag fundersam om att Södertälje fick målet av domarna. I sändningen kunde vi se att det fanns en Södertälje spelare i målgården. Man borde få veta vad videogranskarna sa och om domarna följde vad de sa. Är det sant kan man ifrågasätta systemet med vad videogranskarna rekommenderade. Att hålla visa vad deras sa borde vara en skälvklarhet. Tordes man inte döma bort ett mål när det är sekunder kvar då har ishockeyn mycket att fundera över för enligt TV sändningen var det offside i målgården.

Så till vinterstudion och skidåkning på längd och utför. Det är helt klart att nu har vi en längdåkare som utmanar norskorna på fullt allvar och det är Frida Karlsson som vann 10km klassisk åkning med 40 sekunder före Jonna Sundling fd IFK Umeå, trea blev Charlotte Kalla 2,5 sekunder efter Jonna, Elina Rönnlund 4:a som gjorde ett mycket bra lopp. Frida hon kommer säkert att vara en av de som kommer att utmana den tidigare dopingavstängda Therese Johaug som vann lika överlägset som Frida gjorde.

Det känns ändå inte bra att IFK inte kunde rädda kvar Jonna med flera i IFK adressen. Nu har man Elina Rönnlund kvar och hon är på väg upp mot täten. Jonna är en världsstjärna om hon har fått vara frisk och tittar man på vart IFK gör sin kostnadsminskningar är just i en sport som är den enda sport som satt IFK Umeå på världskartan och gjort stor reklam för Umeå och man hade kommit i strålkastarskenet ljust tack vara skidåkningen. Det är bara att lita på vad som står i historieböckerna och det går att återställa. Att man sänker en sektion för att andra inte hade klarat av sin ekonomi som fotbollen tycker jag är synd och fel. Jag hoppas man tänker om inför nästa säsong och satsar på längskidor i stället för en idrott som är mer korpen likt. Det borde finnas företag som gillar att satsa på världsstjärnor där Jonna redan är där och dit, men hon med flera tvingades lämna Umeå och IFK.

När det så häller vintersport så blev det även där ett nytt Guld till Sverige och lag Edin som blev Europamästare i Curling igen. När det gäller herrarna i skidåkning ser det tunt ut när det gäller läng och där är det tur att det inte är något mästerskap detta år för Jens Burman kommer att vara bra enligt Svenska mått men är ingen medaljör i större mästerskap. Här behövs en storsatsning från förbundet på lovande grabbar.

Lite utförsåkning så idag är det damernas slalom som gäller och det är från Levi i Finland. Mycket snö även där som i Gällivare. Damerna tror jag har några som kom näst intill toppen har vi med men de kan inte ännu vara i närheten av Shiffrin och Vhlova som verkar stå i en klass för sig själva även om det finns några som kan utmana vid några tillfällen. En som kan utmana dessa är Holdener, som tabbade bort sig lite i första åket, även Svenn Larsson som var två i VM och nu blev 4:a när Vhlova körde ur. Hyfsad svensk prestation.

För att komma igång ännu mer i utförsåkning skulle Vallberget i Tavelsjö komma igång och där finns ett letter of intent med Balticgruppen. Jag tror det är fullt genomförbart om viljan finns även om Umeås ekonomi inte tål ökade driftskostnader men det tror jag inte behövs om man satt in ett stort eget kapital i bolaget så behövs inga ytterligare driftkostnader, dessutom tror jag det går att få med fler privata intressenter. Det skulle stärka Umeå kommun som besöks kommun och alla som ska hit och åka kan bo på hotellen i Umeå och äta och må gott i centrala Umeå. Det är bara en kort bit till Vallberget och det skulle sätta bra fart även på Tavelsjö. EU pengar borde det finnas som landsbygdsutveckling. Nog tror jag det är helt möjligt att få med fler på ägarsidan bland annat Stordalen som bygger ett nytt stort hotell i Umeå. Utvecklingen av Umeå som idrottsuniversitet skulle även gynnas liksom skidåkningen i Tärna/Hemavan området. Tror även det vore möjligt att få en World cup i slalom. Helt övertygad om att Vallberget vore bra för Umeåregionen och ge intäkter för flera kommuner.

När detta skrivs är det att vänta på att damerna tar minst silver i Curling men jag ska lägga min tid på travet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.